Hat hetet adnak az USA-nak a republikánusok

2013.10.10. 16:14 Módosítva: 2013.10.10. 20:09

Áttörés történt az adósságplafon-háborúban, a republikánus képviselőcsoport ugyanis hamarosan bejelenti, hogy másfél hónapra feltételek nélkül is hajlandó megemelni az USA maximális hitelfelvételi keretét – írja a Wall Street Journal.

A Fehér Ház jelezte, hogy támogatják az ötletet, de szerintük ez kevés. Ahhoz, hogy kikerüljenek a zsákutcából, és érdemben tárgyalni kezdjenek, az államot is újra kellene nyitnia a republikánusoknak feltétel nélkül, az adósságplafon emelése mellett.

Barack Obama elnök jelezte, kész aláírni egy politikai feltételekhez nem kötött törvényt az amerikai adósságplafon emeléséről, de egyelőre nem világos, hogy a republikánus párti képviselők javaslata erre vonatkozik-e, mondta Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője.

Az adósságplafon jelenleg 16 699 milliárd dollár, ennél több hitelt nem vehet fel az USA. A baj csak az, hogy ezt a szintet már elérte, ezért ha nem emelik meg hamarosan ezt a keretet, akkor legkésőbb november 1-én csődbe mennek.

A rövid távú plafonemeléssel a közvetlen rettegés alábbhagyhat, amit jelez, hogy az amerikai részvénypiacok szép, 1,2 százalékos pluszban nyitottak ma a hír hatására. A republikánusokon az üzleti lobbi és a választók részéről is egyre nagyobb volt a nyomás, hogy engedjenek.

Középtávon ennek ellenére nem lesz sokkal jobb a helyzet. A republikánusok és a demokraták álláspontja nem változott, a képviselőházi többséget élvező republikánusok továbbra is igazolhatónak tartják, hogy az adósságplafonnal zsarolva érjék el követeléseiket. Az amerikai gazdaság egészét veszélyeztető bizonytalanság pedig továbbra is fennmarad: félő, hogy hat hét múlva az egész válság újrakezdődik.