ÁSZ: Tartható a hiánycél

2013.10.11. 12:31

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szerint a 2014. évre tervezett 2 százalékos GDP-növekedés mellett a jövő évi hiánycél tartható lesz, bár számolni kell kockázatokkal - mondta a 2014-es költségvetés törvényjavaslatához készített számvevőszéki véleményt ismertető pénteki budapesti sajtótájékoztatón Warvasovszky Tihamér ÁSZ-alelnök.

Az ÁSZ szerint a jövő évi költségvetés adóbevételeinek 52,6 százaléka megalapozott, 47,4 százaléka részben megalapozott, utóbbihoz tartoznak az általános forgalmi adóból, a pénzügyi tranzakciós illetékből, a távközlési adóból, valamint a katából és a kivából tervezett bevételek.

Tavaly már júniusban véleményt mondott az ÁSZ a készülő költségvetésről, akkor az adóbevételek 58 százalékát tartották megalapzottnak, 12 százalékát részben, 30 százalékát pedig megalapozatlannak.

Warvasovszky elmondta azt is: a költségvetés adóbefizetéseit megalapozó jogszabályi háttér hiányos, az adótörvények jövő évet érintő módosításai nem készültek el, azokat az Országgyűléshez még nem nyújtották be.

Kitért arra is, hogy a törvényjavaslat szerint a központi költségvetési tartalékok összege 220 milliárd forint; ebből az országvédelmi alap 100 milliárd forint összegű előirányzata részben megalapozott. Ezt a minősítést az indokolja, hogy bár az egyes előirányzatok megalapozottsága lényegesen javult, a javaslat indokolása nem mutatja be, hogy az országvédelmi alap mértékének meghatározásánál milyen jellegű, mértékű kockázatokkal számoltak.