Vöröskereszt: Keveset teszünk félre

2013.10.11. 11:40

A Vöröskereszt részletes jelentést tett közzé a válság hatásáról Európában, ami szerint 43 millió európai nem jut elég élelemhez mindennap, és 120 millió embert fenyeget a szegénység.

A dokumentum Magyarországot is megemlíti, kiemelve, hogy 350 ezer munkanélküli van, és a középosztály 80 százalékának nincs megtakarítása, amivel váratlan kiadásokat fedezni tudna. Azt is kiemelik, hogy Bulgária és Szerbia mellett Magyarországról is jelentős a képzett munkaerő kiáramlása.

A szervezet megpróbál azonnal reagálni a helyzetre, Nagy-Britanniában például bevásárlóközpontokban gyűjtött tartós élelmiszert fognak osztani – írja a BBC. Az önkéntesek bevásárlókat fognak megkérni, hogy adakozzanak a szegényeknek a Fareshare program keretében. A Vöröskereszt szerint az akció az első lépése lehet egy átfogó élelmiszerprogramnak.

A szervezet az Independent szerint a második világháború óta először indít ilyen kezdeményezést – osztottak ételt például a cumbriai árvíz áldozatainak, de országos ételosztó kampányban nem vett részt.

A jelentés több európai országból is bemutat elrettentő példákat a válság hatásaira: Görögországban például a válság kezdete óta megkétszereződött a nők öngyilkossági rátája. Oroszországban egy kirgiz nő esetét mutatják be, akinek 300 dollárt, azaz 650 ezer dollárt ajánlottak az újszülöttjéért.

Olaszországban 150 ezer kisvállalkozás zárt be, Milánóban 50 ezer ember kap élelmiszert segélyként. Moldovában az emberkereskedelem térnyerését mutatják be: akár 3800 eurót (1,1 millió forintot) is elkérnek az embercsempészek az útért, miközben kiszolgáltatottságuk miatt sokszor embertelen módon bánnak velük, vagy bűncselekményeket követnek el ellenük.

Érdekes módon Luxemburgban, vagyis az egy főre jutó GDP szempontjából a világ leggazdagabb országában is oszt ételt a rászorulóknak a Vöröskereszt.