Még mindig stagnál a magyar ipar

2013.10.15. 10:26

Augusztusban az ipari termelés 1,4 százalékkal maradt el az egy évvel korábbihoz képest, de ha ezt kiigazítjuk azzal, hogy egyel kevesebb munkanap volt, akkor 0,9 százalékkal emelkedett - derül ki a KSH részletes statisztikáiból.

 

A termelés az év első nyolc hónapjában ugyanakkor 0,8 százalékkal alacsonyabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari termelési index augusztusban 0,7 százalékkal nőtt.

Az ipari export az év első nyolc hónapjában 2,2 százalékkal, míg augusztusban 2,6 százalékkal emelkedett 2012 azonos időszakához viszonyítva. A feldolgozóipar exportértékesítésének közel felét adó két alágból a majdnem háromtizedet képviselő járműgyártás kivitele augusztusban 14,5 százalékkal bővült. A másik meghatározó iparág, a feldolgozóipari export több mint egyhatodát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának exportvolumene azonban 12,3 százalékkal visszaesett.

Havi alapon az idén mindössze egyetlen alkalommal esett vissza, a többi hónapban bővülni tudott a magyar ipari termelés. És több a rendelés is: augusztusban 7,4 százalékkal bővült a rendelésállomány. Az új exportrendelések 9,4 százalékkal nőttek, igaz, az új belföldi rendelések 5,0 százalékkal csökkentek. A teljes rendelésállomány 11,4 százalékkal haladta meg az előző év augusztusit.