Már 12 évvel ezelőtti szinten az építőipar

2013.10.16. 09:41

Az építőipar termelése éves összevetésben 14,6 százalékkal nőtt augusztusban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán. Júliushoz képest is szép, 4,0 százalékos volt a növekedés, az év első nyolc hónapjában pedig 7,5 százalékkal nőtt az építőipar termelése az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

 

Más kérdés, hogy ez leginkább az EU-s támogatásokkal felfuttatott út- és vasútépítéseknek köszönhető. Élénkülnek a stadionépítések is, ezek hatására az év hátralevő részében is lehet számítani. Tehát a lakóingatlanok piacán még mindig nem látható talpraállás.

Júliusban az építőipar termelése 1,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a kiigazítatlan és a munkanaptényezővel kiigazított adatok szerint is. Az előző hónaphoz képest 1,6 százalékkal csökkent a termelés szezonálisan és munkanaphatással kiigazítva. Az év első hét hónapjában 6,2 százalékkal nőtt az építőipar termelése az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Tavaly augusztusban 8,7 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene az előző év azonos időszakához képest, és 5,2 százalékkal az előző havihoz viszonyítva a szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok szerint.