Zimbabwéba is utal a magyar nyugdíjbiztosító

2013.10.16. 16:34

Ma már bőven meghaladja a 30 ezret a külföldre utalt havi ellátások száma, holott pár éve még csak 20-23 ezret indított a magyar nyugdíjbiztosító – írja a Figyelő holnap megjelenő számában.

Sokat utalunk a német- és amerikai-magyar nyugdíjasoknak

A hetilap birtokába került legutolsó kimutatás szerint Németországban él a legtöbb olyan nyugdíjas, akik a magyar nyugdíjkasszából is részesülnek. Ez nem meglepő, a két ország közti szoros gazdasági kapcsolatokra visszavezethetően sokan szereztek nálunk jogosultsági időt, akik német állampolgárként később Németországba költöztek vissza, vagy magyar állampolgárként ott telepedtek le.

Az viszont már nem magától értetődő, hogy a sorban nem valamelyik szomszédos ország következik, hanem az Egyesült Államok, majd Kanada. E két országba több mint 3-3000 címre megy nyugdíj. Figyelembe véve azonban, hogy az észak-amerikai országokba sokan emigráltak 1956 után, már hihető, hogy sokan szereztek jogot a diaszpórában magyar nyugdíjra.

A románokat nem jelentik be

Utánuk kerül képbe Ausztria és Szlovákia. Közéjük ékelődik Svédország, ahová szintén sokan menekültek az ötvenes években. Nem sokkal marad el mögöttük Svájc, ahol ezek szerint nem csak a megtakarításaikat, de életszínvonalukat is biztonságba helyezve érzik a magyarok. Említésre méltó, hogy Romániába mindössze 618 esetben utalt ellátást tavaly decemberben a nyugdíjigazgatás, miközben a magyar építőipar, de más ágazatok is bőségesen el vannak látva romániai vendégmunkásokkal.

A nyugdíjadatok is azt bizonyítják, hogy a keleti határ felől érkezők foglalkoztatása nem minden esetben történik bejelentetten, nyugdíjjogosultságot megteremtő módon. Az utalások száma azért nőtt meg, mert a különböző szociális biztonsági, szociálpolitikai egyezmények kiteljesedése, az EU koordinációs törekvései tágabb lehetőséget biztosítanak a nyugdíjszerző idők elismerésének, a járandóságok kifizetésének a jogszerzés helyétől eltérő országokba.

A listában tehát magyarok és külföldiek egyaránt szerepelnek, ezzel együtt az összeállításból képet kaphatunk arról, a világ mely pontjáig jutnak el a magyar nyugdíjasok.

Fidzsi-szigetek, Afganisztán

A magyar hatóság kapcsolatban áll például zimbabwei, venezuelai, thaiföldi címekkel, de utalnak a Fidzsi-szigetekre vagy Chilébe is. A glóbusz jelenlegi gócpontjaiba, mint Afganisztán vagy Egyiptom is eljut a magyar nyugdíj. A legtávolabbi pont, ahová utal az ONYF, Új-Zéland – ami nem meglepő, hiszen ez a Föld túloldala.