Orbán a bíróságokra mutogat

2013.10.17. 07:41

November végén vagy december elején születhet meg a jelzálogalapú devizahitelezés megoldásáról szóló törvény, írta az Mno.hu.

Úgy tudják, a bankszövetség október végéig mindenképpen tesz majd javaslatot a probléma rendezésére, de ezt nem fogja elfogadni a kabinet, és saját törvényt terjeszt be, ezt követően kezdődhet a huzavona.

Emlékezetes, a kormány novemberig adott haladékot a bankoknak, hogy valamit lépjenek, a Magyar Nemzet szerint ezzel párhuzamosan viszont már készíti a saját törvénytervezetét is, az biztos, hogy a devizahitelek azonnali forintosítására nem fog sor kerülni.

A lap úgy véli, hogy „a kormány helyzetét erősíti, hogy az utóbbi időben négy ítéletben is helyt adtak a devizahiteleseknek a pénzintézetekkel szemben”. Megjegyzik, erre külön felhívta a figyelmet Orbán Viktor az Európai Központi Banknak (EKB) írt válaszlevelében. Orbán a lap szerint azt írta, hogy többek között a bíróságok ítélkezései is arra sarkallják a kormányt, hogy egyértelmű szabályozással éljen ezen a területen.

Az EKB egyébként amiatt aggódott, hogy Magyarország ne tegyen olyan egyoldalú lépéseket, amelyekkel rákényszerítené a bankokat, hogy a devizahiteleket konvertálják át forinthitelekké.