Felszívódott a kamubrókercég

2013.10.25. 12:33

Hetek óta nem érkezett meg az ígért kamatfizetés a szüleimnek. Ekkor fogtam gyanút

– írta egy olvasónk. Vidéki szülei a nyáron kötöttek három szerződést a Civis Globál Brókerház Zrt.-vel. A cég ügynöke személyes ismeretség alapján kereste fel őket. A befektetés, amit ajánlott, vonzónak tűnt: 18 százalékos éves, garantált hozam, negyedévente arányos kamatfizetések.

Ön is így járt? Írjon nekünk!

Megkereste a Civis Globál Brókerház, vagy egy más cég ügynöke valami mesés befektetési ajánlattal? Hallott valakiről, aki így járt? Várjuk levelét a tema@index.inda.hu címre, "álbróker" subjecttel!

A baj csak az, hogy az ilyen irreálisan magas hozamot garantáltan kínáló befektetések éppen azok, amikkel a leginkább vigyázni kell. Biztonságosnak tekinthető eszközökkel ugyanis nem lehet ekkora nyereséget összehozni – nem egy példa volt már arra, hogy az új belépők befizetéseiből fedezik a kamatfizetést. Ezt addig lehet folytatni, amíg jönnek új rászedett belépők; amikor már nem, akkor a cég vezetői nem egy esetben eltűnnek.

Se iroda, se pénz

Nem véletlenül nem fizetett ez a cég sem: éppen szívódik fel. A back office feladatokat végző budapesti irodában, mint megtudtuk, éppen kiköltöznek, a cég telephelyeként megadott debreceni telefonszámon pedig nem hallottak ilyen nevű vállalkozásról. A honlap hetek óta elérhetetlen.

A cég napi ügyeit koordináló adminisztrátor maga is aggódik a pénze miatt, mivel ő is vett a Civis Globál termékeiből. Szerinte komoly likviditási gondok vannak a "brókerháznál", nem tudni, hogy hol van a pénz, és ezért maradtak el a szeptember-októberi kifizetések.

A voltaképpeni cégvezetőt, Kis Sándort nem sikerült elérnünk – olvasónk úgy tudja, Svájcban van.

Egy másik olvasónk jelezte, hogy legutóbb CGB Zrt. logóval küldtek neki levelet. Ennek a cégnek van Facebook-profilja; a különböző pénzügyi fogyasztóvédelmi információtöredékekkel telekopipésztelt profil szerint a mottójuk az, hogy a "Kezünket nyújtjuk, nem a markunkat!". Csakhogy az egyik – egyébként egy debreceni sportedzői kurzust reklámozó – képről leolvasva úgy tűnik, hogy a CGB nem a "Civis Globál Brókerház", hanem a "Calculated Grand Benefit" szavak kezdőbetűiből áll.

De a reménysugár újra felcsillant, miután tegnap a Civis Globál ügyfelei – akiknek számáról nem tudni, olvasónk több százra becsüli őket – váratlanul emailt kaptak a cégtől. Ebben az állt, hogy október 31-ig a tőkével és a hozammal együtt visszakapják a pénzüket, a Global Fund nevű terméket pedig felszámolják. Kérdés, hogy ez a történtek után mennyire hihető.

Eddig is gyanús volt

Remélhetőleg nem szerzett túl sok ügyfelet a főleg vidéken, ügynökhálózat segítségével szervezkedő cég. A PSZÁF (az MNB felügyeleti részlegének jogelődje) például figyelmeztetést adott ki, és elhatárolódott az Országos Betétbiztosítási Alap is.

Javasoljuk, hogy a kirívóan magas hozamú befektetéseket ajánló társaságokat, még szerződéskötés előtt körültekintően ellenőrizzék a befektetők az MNB honlapján

– írta kérdésünkre a jegybanki felügyelet. Még hónapokkal ezelőtt piacfelügyeleti eljárás indult, és mivel bűncselekmény alapos gyanúja is felmerült, a nyomozó hatóságokkal is együttműködik az MNB.

A cégközlöny szerint a debreceni székhelyű vállalkozás biztosítási ügynöki, brókeri tevékenységgel foglalkozik elsősorban, a Magyar Nemzeti Bank biztosításközvetítői nyilvántartásában pedig biztosítási alkuszként szerepel. Ez alapján nem jogosult betétgyűjtésre, portfóliókezelésre vagy bármiféle befektetési szolgáltatói tevékenységre, ehhez ugyanis az MNB külön engedélyére lenne szükség.

Mit lehet ilyenkor tenni?

Aki most fut a pénze után, mert az engedély nélküli pénzügyi tevékenységet végzők megléptek vele, az csak polgári peres úton, vagy egy büntetőperben tud fellépni. Más kérdés, hogy mit lehet tenni, ha a cég és annak vezetői felszívódnak.

Az a garancia ugyanis, amivel a Civis Globál a termékeit reklámozta, nem vonatkozik azokra a cégekre, akik engedély nélküli befektetési szolgáltatásokat nyújtanak.