Horvátországból jöhet az új Jockey Ewing

2013.10.25. 12:41

Akár 2,8 milliárd hordónyi kőolaj is rejtőzhet a horvát partok mentén az Adriai-tengerben. A horvát kormány már meg is bízott egy norvég céget - a Spectrumot - azzal, hogy felmérjenek 21 ezer négyzetméternyi tengerfeneket, és a vállalat biztató eredményéket közölt - írja a hvg.hu.

Ha a Spectrum becslései igaznak bizonyulnak, Horvátország olajellátása a következő száz évre biztosított lesz, ami több millió dolláros bevételt jelenthet a jelenleg gazdasági recesszióval és súlyos munkanélküliséggel küzdő országnak. A horvátországi kitermelési lehetőségek iránt már nagy nemzetközi befektetők is érdeklődtek, jelentkezett például a Glencol, a Vitol, a Rosznyeft és az ExxonMobil is.

Horvátországban már a jugoszláv időkben is volt offshore szénhidrogén-kitermelés, tehát a lehetőség már régóta ismert volt a horvát vezetése előtt, azonban eddig az energetikai szektor elvalult szabályozása elriasztotta a befektetőket. A parlament azonban idén júliusban elfogadott egy új törvényt, amely független szakértők szerint is azt tükrözi, hogy a horvátok megértették a verseny hasznosságát. A jogszabály teljesíti a belső piac megnyitásával, a monopóliumok megszüntetésével kapcsolatos uniós elvárást is.