Nem mindenki vehet fel ingyen pénzt

2013.10.29. 07:28

A kisbankokat és a szegényebb családokat is kellemetlenül érintheti Rogán Antal és Ékes József pénzügyi rezsicsökkentésről szóló törvényjavaslata, amely lehetővé teszi, hogy minden hónapban 150 ezer forint erejéig ingyen vehessenek fel készpénzt az ATM-ekből az ügyfelek, írta a Világgazdaság.

Így akarták

A Fidesz cikkünk megjelenése után közölte, "a jogszabály céljainak megfelelően az a fogyasztói alapjog, hogy mindenki ingyen  vehesse fel a  fizetését  készpénzben az átlagfizetés erejéig. Az azonban nem fogyasztói alapjog, hogy a hitelét is ingyen vehesse fel. 

Korábban a bankok jellemzően csak a saját ATM-eikben végzett tranzakciókat tették ingyenessé, a törvényjavaslat szerint az ingyenes tranzakciót jövő februártól bármely hazai ATM-ből biztosítani kell. Arról viszont nem rendelkezik, az ATM-ek üzemeltetői egymás között hogyan számolják el a a saját költségeiket. Most ugyanis ha egy ügyfél idegen automatából vesz fel pénzt, az ATM-et működtető bank kifizetteti ennek költségeit a másik bankkal, ez nagyságrendileg piaci információk szerint egy-egy készpénzfelvételnél 200-250 forint körüli összeg. Ezt a költséget is ki kell tehát gazdálkodnia egy banknak a tranzakciós illetéken felül, ha az ügyfelei átpártolnak más bankok ATM-jeire a törvény miatt.

Azok a bankok járhatnak jobban, amelyeknél magasabb a folyószámlahitellel rendelkező ügyfelek aránya. A törvényjavaslat szerint ugyanis az ingyenes készpénzfelvétel csak a pozitív egyenleg erejéig jár, így ha valakinek mínuszba kerül a számlája, azt nyugodtan megterhelhetik a díjaikkal. A jegybank adatai szerint egyébként félévkor 2,87 millió ügyfélnek volt folyószámlahitel-szerződése Magyarországon, a tartozásuk meghaladta a 400 milliárd forintot.