Küszöbön a Tigáz államosítása?

2013.10.31. 13:56

A Fidesz a földgázellátási törvény módosítását kezdeményezi annak érdekében, hogy a rendszerhasználati és egyetemes szolgáltatási díjakat határozatlan ideig ne módosíthassák. Ezt Németh Szilárd, a párt országgyűlési képviselője jelentette be csütörtökön a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Karcagon.

A jelenlegi szabályozás szerint bizonyos ciklusonként - kettő-négy évente - meg kell határozni az egyetemes szolgáltatási díjakat. A Fidesz rezsicsökkentésért felelős politikusa sajtótájékoztatón közölte, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnak a tervek szerint nem kell új díjakat meghatároznia, a régi díjakon kell a számlákat megkapniuk a fogyasztóknak. Itt találja a mostani díjakat.

A rezsibiztos szerint trükköztek

A képviselő szerint erre azért van szükség, mert a szolgáltatók alacsonyabb fogyasztás esetén ennek a díjnak az emelésével "trükköztek", így biztosítva a magas bevételeket. "Ez a fordított arányosság is bizonyíték arra, hogy a szolgáltatók azt csináltak, amit akartak: ha kevesebb a fogyasztás, akkor majd drágábban adjuk, és akkor is megmaradunk a pénzünknél" - fogalmazott Németh Szilárd. A törvénymódosítás véleménye szerint szükséges ahhoz, hogy semmi se veszélyeztesse a rezsicsökkentés politikáját.

Ez már a sokadik olyan lépés lenne, amely az energiacégek tulajdonosait az eladásra ösztökélheti. Mint azt korábban megírtuk, a lakosságot ellátó szolgáltató cégek már évek óta veszteségesek, a gázelosztó társaságok azonban a Tigáz kivételével 2012-ben – tehát még a rezsicsökkentés előtt – pozitív adózás utáni eredménnyel zártak.

A Tigáz lehet az első

Ezt a jelenséget a kormány az energiacégek extraprofitja néven emelte be a köztudatba, rezsicsökkentésbe kezdett, miközben több, az új szabályokkal nehéz helyzetbe hozott céget is kiszemelt megvételre. A tárgyalások állítólag jól haladnak, Németh Lászlóné fejlesztési miniszter úgy nyilatkozott, két energiacéget még idén megvehetnek. Cégneveket nem említett.

Szolgáltató, elosztó

Bár a hétköznapokban gyakran nem teszünk különbséget a gázszolgáltató és gázelosztó társaságok között, ezek egymástól jogilag teljesen függetlenül működnek az uniós szétválasztási szabályoknak megfelelően. Például a Tigáz gázszolgáltató csak nevében és tulajdonosában van átfedésben a Tigáz gázelosztó cégével. Előbbi számláz, értékesít, kiszolgálja az ügyfeleket, utóbbinál vannak az igazi vagyonelemek, nála van többek közt a gázvezeték, amin keresztül a gáz eljut az otthonokba.

Arról, hogy az egyik kiszemelt a Tigáz elosztócége, már régóta hallani, nem okozna nagy meglepetést, ha az állam hamarosan nyíltan is megjelenne kérőként az olasz ENI tulajdonában lévő társaság körül.

Matolcsy György még nemzetgazdasági miniszterként többször is utalt arra, hogy érdemes lesz az államnak eladni az egykor privatizált energiacégeket, ezzel ugyanis tulajdonosaik elkerülhetik veszteségeiket, amelyet a szabályozás okoz majd.

A Tigáznál ehhez komolyabb noszogatás valószínűleg már nem hiányzik, a cég évek óta veszteséges, tavaly mínusz 60,9 milliárd volt az adózott eredménye. Várhatóan szívesen szabadul a cégtől, főleg az új tarifák és szabályok tükrében.

Egy szabolcsi energiacég

Egyébként a parlament gazdasági bizottságának hétfői ülésén a fideszes Rogán Antal is érintette a közelgő vásárlás témáját a GVH hatáskörének szűkítéséről szóló vitában.

Azt mondta: "ha, mondjuk, valaki Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében lakossági ellátást biztosít és ugyanazzal együtt van, aki mondjuk egy gáztározót is birtokol, ebben nem látok olyan hatalmas versenyproblémát."

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében történetesen a Tigáz az egyetemes szolgáltató és az elosztó, gáztárolót pedig már csak az állam birtokol, miközben egyetemes szolgáltatója nincs. Rogán szavai alapján tehát arra következtethetünk, hogy a Tigáz hamarosan az államhoz kerülhet.