Auguszta
-3 °C
2 °C

Használt gumiabroncsokból készült az út

2013.11.02. 09:06 Módosítva: 2013-11-02 12:05:27

Gumibitumenes aszfaltszőnyeget kapott felújításakor a 3121-es közút 8,4 kilométer hosszúságú, Jánoshida és Jászboldogháza közötti útszakasza, a közelmúltban elkészült beruházás az első az országban, amelynek során ilyen nagyságrendben került az útra gumi alapanyagú kopóréteg. A felhasznált 45 ezer kilogramm gumiőrleményhez 10 ezer darab gumiabroncsot hasznosította újra a kivitelező.

Rábai Dániel, a Continental Hungaria Kft. ügyvezetője szerint a gumiőrleményt egyre szélesebb körben használják fel az útalaptól kezdve az autógyártáson és a gépjárművek gumialkatrészein át, a magas műszaki igényt kívánó termékekhez, a futó- és sportpályák, valamint játszóterek burkolatáig. A jövőben várhatóan egyre nagyobb arányban kerülhet majd „újragumi" az új abroncsokba is.

Jánoshida-Jászboldogháza útszakasz átadásá 2013. október 18-án.
Jánoshida-Jászboldogháza útszakasz átadásá 2013. október 18-án.
Fotó: Pócs János / Facebook

A gumibitumennel kevert út a normál bitumenes úthoz képest hosszabb élettartamú, kisebb fenntartási költséget igényel, a felülete pedig minden hőmérsékleti tartományban kedvezőbb a közlekedőknek. Ezáltal nő az útszakasz terhelhetősége, kevésbé repedezik és ellenállóbb az alacsony hőmérsékleten kialakuló húzófeszültségekkel szemben. Mivel a gumibitumen az ásványi anyagokhoz kiválóan tapad, így csökken a kátyúk kialakulásának esélye. A felület további kedvező tulajdonsága, hogy alacsonyabb rajta a menetzaj és rövidebb a járművek fékútja.