Pislákol még az élet a magyar iparban

2013.11.04. 10:22

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított októberi értéke 51,0 - közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT). Ez azt jelenti, hogy a cégek inkább bővítenek, mint lassítanak, ha nem is jelentősen. A szeptemberi 54,5 pont után az 51 pont lassulásra utal, viszont még mindig a stagnálást jelző 50 pontos szint felett maradt, ami kedvező.

A magyar indexben nem rajzolódik ki határozott felfelé mutató trend, hosszú ideje az 50 pontos szint körüli ingadozás a jellemző, miközben a cseh és lengyel indexek jelentősen megugrottak. A magyar feldolgozóipar helyzetének szempontjából különösen fontos eurózóna előzetes októberi bmi adat 51,3 pont volt (a német index pedig 51,5 pont), az eurózóna átlagindexe július óta van pozitív tartományban.

  • termelési mennyiség indexe csökkent szeptemberi értékéhez képest, és négy havi bővülés után. A mostani érték nagyon alacsonynak számít, az elmúlt 17 évben csak háromszor volt kisebb az index értéke októberben.
  • Az új rendelések indexe enyhébben tovább növekedett, a mostani a tizenegyedik legmagasabb októberi érték 1995 óta. Az új rendelések állománya így ismét magasabb lett, ami bőven meghaladja az elmúlt három év átlagát is.
  • külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent szeptemberhez képest, akárcsak az exportindexé.
  • Az októberi szállítási átfutási idő ideje hosszabb lett szeptemberhez képest.
  • vásárolt készletek tovább növekedtek, immár harmadik hónapja, de az ütem nagyon lelassult.
  • foglalkoztatottsági index 2013 januárjától bővülést jelzett egészen áprilisig, ez a trend abbamaradt és május-július között folyamatosan csökkenést mértek. Augusztustól újraindult a bővülés, melynek üteme némileg erősödött októberben szeptemberhez képest.
  • beszerzési mennyiség indexe csökkent szeptemberi értékéhez képest, de egyúttal a mennyiség további emelkedését jelzi.
  • beszerzési árak esetében az árak enyhe növekedése folytatódott. Ezzel a beszerzési árak az elmúlt negyvennégy hónapban negyvenharmadik alkalommal növekedtek.
  • késztermékkészletek szintje októberben alacsonyabb lett. A korábbi októberi értékeket nézve az idei átlag alattinak mondható, és a harmadik legalacsonyabb 1995 óta.