Brüsszel: Nincs itt semmi látnivaló

2013.11.05. 10:35

Idén 2,9, jövőre 3,0, 2015-ben pedig 2,7 százalékos költségvetési hiányt vár Magyarországon az Európai Bizottság – derült ki a ma közzétett őszi prognózisból. Az ország viszont szerkezetileg még mindig rossz pályán van: fontos egyenlegek romlani fognak, az államadósság pedig – idén legalábbis – nőni.

Megindult a csigalassú fellendülés

Magyarországon 2013 első negyedében fellendülés indult, főleg a mezőgazdaságban, de a gazdaság más szektoraiban is – állapítja meg az EB. Nő az exporttermelés, de a belső fogyasztás lehet a növekedés fő hajtóereje – igaz, az nem túl magas, mindössze 0,7 százalék lehet idén. A belső fogyasztás növekedése a rezsicsökkentés és nyugdíj- valamint pedagógus-béremelés miatt indulhat be.

A növekedés pedig mehet tovább. Az EB a dokumentum szerint bízik benne, hogy a beruházási ráta hosszú évek hanyatlása után pozitívba fordul, köszönhetően az EU-s pénzek felhasználásának, valamint a jegybanki növekedési hitelprogramnak. A kockázatok kiegyensúlyozottak, bár az előrejelzés megjegyzi, az alcsony üzleti bizalom árthat a növekedésnek is.

Az infláció alacsony maradhat, a magánszektorban pedig idén kissé csökkenhet a foglalkoztatottság. Összefoglalva a számokat, így látja a bizottság Magyarország kilátásait:

Magyar EB-prognózis (százalék) 2012 2013 2014 2015
GDP-növekedés -1,7 0,7 1,8 2,1
infláció 5,7 2,1 2,2 3,0
költségvetési hiány -2,0 -2,9 -3,0 -2,7
strukturális költségvetési hiány -0,9 -1,4 -2,3 -2,1
államadósság 79,8 80,7 79,9 79,4
folyó fizetési mérleg 1,1 3,0 2,7 1,8
munkanélküliség 10,9 11,0 10,4 10,1

A költségvetés rendben lehet

Az idei költségvetés az EB szerint a következő tényezők miatt lesz tartható:

  • A tartalék lehetővé tette, hogy a költségvetés a GDP 1,6 százalékáig elcsússzon
  • Az adóbevételek a GDP 1 százalékával alacsonyabbak az eredetileg tervezettnél, miután beleszámították a nyári adóemeléseket – ezt azonban 0,2 százaléknyival javítja a vártnál magasabb frekvenciabevétel
  • A kiadások pedig 1 százalékkal magasabbak, mint eredetileg tervezték, annak ellenére, hogy májusban 0,3 százalékkal csökkentették a kiadásokat.

A valamivel magasabb jövő évi költségvetési hiány okai:

  • a pedagógus-béremelések,
  • az egyszerűsített vállakozói adók,
  • és a családi adókedvezmények kiterjesztése.

Egyik zsebből a másikba

Korábban sokan találgatták, hogy vajon elfogadja-e államon belüli transzfernek az MVM és az államosított takarékszövetkezetek feltőkésítését a brüsszeli bizottság. Ez eldőlt: az EUrologusnak egy a magyar számokat ismerő bizottsági illetékes azt mondta, elfogadják, hogy az állam az egyik zsebéből a másik teszi a pénzt.

Ezt azonban kiegyensúlyozzák a közszféra bér befagyasztásai, az e-útdíj, a gazdasági növekedés, az adóhivatal működésének javulása, valamint egyszeri tételek, mint a frekvencia-használati díj. Az EB ugyanakkor azzal a feltételezéssel élt, hogy a GDP együttesen 0,4 százalékát kitevő tartalékokat idén nem költik el.

Nagyok viszont a kockázatok – jegyzi meg a dokumentum. Egyelőre nem ismertek kellő mértékben a részletei néhány, a kormány által előrejelzett programnak (húsáfa-csökkentés, devizahiteles-mentőcsomag, családi adókedvezmények), és vannak a számvitellel kapcsolatos technikai bizonytalanságok is.