Jókora dolláradósságba verjük magunkat

2013.11.06. 10:27 Módosítva: 2013.11.06. 10:29

Nagyjából akkora dollárkötvény-kibocsátás következhet még idén, mint ami februárban volt – nyilatkozta a Bloombergnek Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Akkor 2 milliárd dollár (nagyjából 440 milliárd forint) adósságot kibocsátására készült az államkincstár, igaz, végül a nagy kereslet miatt 3,25 milliárd dollár lett belőle.

Arra már többször utalt az Államadósság Kezelő Központ is, hogy még idén következhet dollárkötvény-kibocsátás, de ennek a mérete eddig nem volt ismert – emlékeztet a portfolio.hu.

Varga szerint egyébként nem az idei dollárforrások biztosításához van szükség a friss pénzre, mivel az már bőven biztosított. Ráadásul elemzők szerint az alaptörvényben rögzített adósság-szabály sem tenne lehetővé egy nagyobb devizakötvény-kibocsátást, ezért a kétmilliárd dolláros megcélzott szint meglepően nagy.

Más kérdés, hogy gazdaságilag érthető az igyekezet, hiszen most az amerikai monetáris politika miatt kedvező a hozamkörnyezet.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Bankszámla