Magyar Nemzet: Brüsszelnek tetszik az útdíj

2013.11.11. 01:12

Rövidesen nyilvánosságra hozzák az Európai Bizottság ellenőrei a hazai elektronikus útdíjfizetési rendszerrel kapcsolatos meglátásaikat, írja a Magyar Nemzet hétfői számában.

A napilap szerint az ellenőrök érdemi kritikát nem fogalmaztak meg, sőt a hazai rendszer megoldásait "olyannyira innovatívnak tarják", hogy azokat az unió más tagországainak is fegyelmébe ajánlják.

A Magyar Nemzet információja meglepő lehet annak tükrében, hogy korábban éppen arról érkeztek hírek, hogy az Európai Bizottság szerint az útdíjrendszer nem felel meg a közösségi irányelveknek.

Egyik kifogásuk az volt, hogy a 3,5 tonnánál nehezebb áruszállító járművek által fizetendő díj nincs összefüggésben az infrastruktúra költségeivel, márpedig az uniós szabályok értelmében a díjaknak csak az infrastruktúra költségeinek fedezésére lenne szabad szolgálniuk. Ezek a díjak a bizottsági megítélés szerint túl magasak, a díjszámítás módszertana pedig nem eléggé átlátható. 

Másik problémájuk az volt, hogy a magyar hatóságok az uniós véleményezés előtt életbe léptették az útdíjrendszert, holott az uniós előírások előzetes értesítést követelnek meg, mégpedig hat hónappal a bevezetés előtt.