Móric
5 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

3,7 milliárdos adócsalás Tatabányán

2013.11.14. 15:23

3,7 milliárd forint adót és egyéb járulékot csalt el az államkasszából egy tatabányai cégcsoport – jelentette be a NAV. Az adóhivatal most fejezte be a nyomozást a tatabányai cégcsoport ügyében, mely őrzés-védelemmel, valamint munkaerő-közvetítéssel foglalkozott.

A nyomozás két évig tartott, 400 házkutatás során 369 millió forint értékben foglaltak le bankszámlákat, gépkocsikat és ingatlanokat. Az eljárás során 24 személyt vettek őrizetbe. A bűnszervezet vezetői jelenleg is házi őrizetben vannak.

A cégcsoport őrzés-védelemmel és munkaerő-közvetítéssel foglalkozott. A bűnszervezet tagcégei között utalták át több körben a társaság bevételeit, közben indokolatlan költségeket szerepeltettek a könyvelésben. Még a bankszámlára érkező, tehát jól dokumentált bevételek egy részét is megpróbálták eltitkolni.

A bűnszervezet vezetője által működtetett könyvelőiroda a cégek részére bizonylatok nélkül könyvelt, a bevételeket a kiállított számlákhoz igazították, a bevallásokban szerepeltetett költségeket meghamisították. Ezen túl a cégcsoport több ezer személyt foglalkoztatott, akiknek bére után a közterheket nem fizették meg.

A NAV pénzügyi nyomozói több mint 60 ezer oldalas nyomozati anyagot adtak át vádemelési javaslattal az ügyészségnek. Az elkövetők a bűnszervezetben történő elkövetés miatt akár 16 évig terjedő szabadságvesztésre számíthatnak.