Szilárda
2 °C
7 °C
Index - In English In English Eng

Majdnem hétszáz embert küld el a Jabil

2013.11.18. 21:12

A Jabil Circuit elektronikai bérgyártó vállalat összesen 673 munkatársától kénytelen megválni decemberben, döntését "a vevői igényekben bekövetkezett változásokkal" indokolta. Erről a nagyobb létszámú leépítésről a törvénynek megfelelően tájékoztatta a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központját, közölte a társaság hétfőn az MTI megkeresésére.

A tájékoztatóban a társaság kitér arra is, hogy a vállalat tiszaújvárosi gyárában minden érintett dolgozót személyesen tájékoztatnak. A munkavállalóktól végkielégítéssel, a hatályos jogszabályoknak megfelelően válnak meg, emellett számos formában igyekeznek segíteni őket, hozzátéve, hogy a munkaügyi hivatal segítségével programot dolgoztak ki azzal a céllal, hogy a leépített dolgozók elhelyezkedését elősegítsék.

A Jabil 2000-ben Tiszaújvárosban, az ipari parkban építette fel az első magyarországi telephelyét, amely a világ vezető elektronikai vállalatainak nyújt EMS-szolgáltatást, azaz szerződéses elektronikai gyártást az autóipar, telekommunikáció, távközlés, a számítástechnikai hálózati elemek, a szórakoztató elektronika, környezetbarát technológia, orvosi elektronika szegmensen belül. Korábbi tájékoztatás szerint az itt dolgozók száma mintegy 6000.

A cég korábbi tájékoztatása szerint a Jabil magyarországi alkalmazottainak száma az idén márciusban megközelítette a 8 ezret, 2011-es árbevétele meghaladta a 348 milliárd forintot. A nyilvános cégadatok szerint a kft. mérleg szerinti eredménye 9,2 millió dollár volt a 2011. szeptember 1-től, 2012. augusztus 31-ig tartó üzleti évben, míg az azt megelőzőben 28,4 millió dollárt ért el. Az értékesítés nettó árbevétele 1,5 milliárd dollárt tett ki, az egy évvel korábbi 1,8 milliárd dollár után. Az átlagos statisztikai létszáma  cégnél ebben az időszakban 6899 fő volt. Ezen időszakban 394 ezer dollárnyi állami támogatást kapott a cég, amiből 362 ezer volt kapacitásbővítő támogatás a gazdaságfejlesztési operatív programból. A Jabil Circuit jelenleg három városban van jelen, Szombathely és Pécs szerviz és logisztikai szolgáltatást, míg a Borsod megyei Tiszaújváros gyártási tevékenységet végez.