Jól járt, aki az államnak dolgozott

2013.11.19. 11:30

A Napi.hu utánajárt annak, hogy az egyes szektorokban mennyivel nőttek a fizetések a válság kitörése, 2008 óta. A globális visszaesés kezdetekor 189,9 ezer forint volt a bruttó magyar átlagfizetés, ez kúszott fel - a Fizetesek.hu adatai szerint - az utóbbi pár évben 225,6 ezer forintra.

Az emelkedés 18,7 százaléknak felel meg, ennél azonban jó néhány szektor jobban teljesített, és vannak olyanok is, amelyek jelentősen elmaradtak ettől. Százalékos számokat nézve azt látjuk, hogy a legnagyobb béremelkedést 2008 és 2013 október vége között az állami szektorban mérte a Fizetések.hu, 39,3 százalékot - mindezt úgy, hogy például a pedagógusbéreket továbbra is az oktatás, képzés, tudomány és kutatás területen mérték.

Az államitól nem sokkal vannak lemaradva a bankszektorban dolgozók, ők ugyanis 38,5 százalékkal keresnek többet adózás előtt, míg a képzeletbeli dobogó legalsó fokára az "értékesítés és kereskedelem" fért fel 38,1 százalékkal. Más szektoroknál is mértek 30 százalék feletti emelkedést, ilyen a közgazdaság, pénzügyek és könyvelés, a gyártás, termelés, a menedzsment, az autóipar, illetve az elektrotechnikai és energetikai terület.

A lista másik végén a mezőgazdaságot és az élelmiszeripart találjuk 6,3 százalékkal, ezt az előbb említett oktatás, képzés, tudomány és kutatás terület követi 6,9 százalékkal, és volt sokkal nagyobb fizetésemelés a jogi területen dolgozók (8,5 százalék), illetve a segédmunkások (8,7 százalék) sem, ahogy éppen csak sikerült tíz százalék fölé kerülnie az egészségügynek.