Tovább bonyolítják a gázcégek életét

2013.11.26. 17:14

Újabb, a gázcégek gazdálkodását érintő ötletekkel állt elő a parlament gazdasági bizottsága, amelyet az energetikáról szóló salátatörvényhez adtak be módosító javaslatként.

Eszerint az Energiahivatal a földgáz árszabályozási ciklusának nem csak a kezdetét határozhatná meg, hanem az időtartamát is. Ez azért fontos, mert a gáztárolás, elosztás, szállítás költségeiről központilag döntenek, miután a hivatalban felülvizsgálták a ciklus végén. A cégek így előre tudnak kalkulálni. Persze minél hosszabb egy árszabályozási ciklus, annál nagyobb a cégek kitettsége, a gazdasági és politikai környezet változásai sok kockázatot hordoznak.

Az európai és a magyar gyakorlatban is a négyéves ciklus terjedt el, éppen most, 2014 januárjában indult volna a következő gázos árszabályozás, miután a költségeket már idén elvileg felülvizsgálták. A rendszert azonban már legutóbb megvariálták, kitalálták, hogy inkább rendeletben döntik el, hogy mikor kezdődjön az új árszabályozás.

A most beadott módosítás pedig arról szól, hogy a hivatal a jövőben arról is dönthet, hogy a ciklus ne négy évig tartson, hanem akár öt, vagy hat évig is, vagy ha úgy tetszik, le is rövidíthet. Rögzítik azt is, hogy ha az új ciklus előbb kezdődik mint 2016, akkor a hivatalnak elég a 2013. évi költség-felülvizsgálat eredményét figyelembe venni a költségek meghatározásakor.

Az átláthatóságot az is nehezíti, hogy a most beadott új szabály szerint a költség-felülvizsgálat eredményéről nem is kell majd tájékoztatni az érintett cégeket.

Egy másik, beadott érdekes változtatás, hogy rögzítik, ha a biztonsági földgáztárolói engedélye hatályát veszti, akkor az MSZKSZ-nek két éven beül el kell adnia a részesedését. Ez annak fényében lehet érdekes, hogy egy korábbi döntés szerint már bármelyik gáztárolót kinevezhetik biztonsági tárolónak, erről a fejlesztési miniszter dönt. A nemrég megvett stratégiai tárolóban most az 51 százalékos MFB-tulajdon mellett az MSZKSZ 49 százalékos részvénycsomagot birtokol.