Visszafognák a kínai árnyékbankrendszert

2013.11.26. 09:38

Kína a tervek szerint megtiltaná a bankoknak, hogy más pénzügyi intézmények hiteleinek átstrukturálásával, megvételével, majd visszaadásával manipulálják a hitelezési számokat, idézi a Bloomberget a Portfolio.

A hitelezésre vonatkozó szabályok megkerülésének egyik klasszikus módja Kínában, hogy a pénzügyi intézmények hiteleit több egymást követő adásvételi megállapodással úgy strukturálják át, hogy azok kikerülnek a pénzügyi szektor mérlegéből. Ennek azonban véget vetne a Kínai Bankszabályozási Bizottság.

Megtiltanák egyrészt ezt a tevékenységet, másrészt arra köteleznék a bankokat, hogy a meglévő ilyen eszközökre lejáratuk előtt céltartalékot képezzenek - derült ki a hírügynökségnek nyilatkozó bennfentes szavaiból.

A más pénzügyi intézményekkel folytatott hasonló tranzakciókat FI üzletnek nevezik. Számos bank az utóbbi időben elkezdte felépíteni FI üzletágát, hogy ezzel kerülje meg a belső banki kockázati szabályokat. Az üzletág kifejlődését mutatja az is, hogy a hongkongi tőzsdén jegyzett kínai bankok bankközi eszközeinek értéke 140 százalékkal növekedett az elmúlt három évben.

Nem ez lenne az első szabály, ami szigorítást jelentene a kínai pénzügyi szektor számára. Idén korlátozást vezetett be Kína a bankok forrásgyűjtésében meghatározó szerepet játszó vagyonkezelési termékek (WMP) befektetéseire, és szigorított a helyi kormányzati hitelek auditálásán is.