Jónás, Renátó
4 °C
10 °C
Index - In English In English Eng

Százötvenmilliós bírság a kamubrókernek

2013.11.28. 09:41 Módosítva: 2013.11.28. 09:42

A Magyar Nemzeti Bank 150 millió forint piacfelügyeleti bírság megfizetésére kötelezte a Kingbourne Ltd.-t engedély nélkül portfóliókezelésért. A szankciót súlyosbította, hogy a társaság a legális szolgáltatás látszatát a jogszabály szerinti közvetítői listában szereplő társaság igénybe vételével is erősítette.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) jogelőd felügyeleti hatósága, a PSZÁF 2012 novemberében piacfelügyeleti eljárást indított, ugyanis a birtokába került iratok alapján a Kingbourne Ltd. (székhely: 1 Mapp Street, Belize City, Belize) kapcsán felmerült annak a gyanúja: a társaság engedély nélkül végez portfóliókezelésre vonatkozó befektetési szolgáltatási tevékenységet.

A piacfelügyeleti eljárás során az MNB megállapította: a Kingsbourne Ltd. a G7 Capital Pénzügyi Tanácsadó Kft. (székhely: 1054 Budapest, Zoltán utca 8. II. emelet 2.) közvetítésével „Megbízási Szerződés - Kingsbourne Gold Portfolio” és „Megbízási Szerződés - Kingsbourne Silver Portfolio” elnevezésű magyar nyelvű megbízási szerződéseket kötött. Ezek alapján egyrészt azt vállalta, hogy a szerződött befektetők részéről a rendelkezésére bocsátott pénzeszközöket befekteti, másrészt pedig azt, hogy a befektetők számára folyamatosan befektetési döntéseket hoz, és azokat végrehajtja.

A Kingsbourne Ltd. a szerződésekben meghatározott tevékenysége keretében ügyfelei pénzét pénzügyi eszközökbe fektette, azaz - pénzügyi eszközre vonatkozó rendszeres gazdasági tevékenysége keretében - engedély nélkül portfóliókezelést végzett.

Az MNB ezért 150 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a Kingsbourne Ltd.-re. A piacfelügyeleti bírság összegének meghatározásakor a jegybank első sorban arra a körülményre volt tekintettel, hogy az engedélyköteles portfóliókezelés szabályainak megsértésével a Kingsbourne Ltd. a tőkepiac biztonságos és zavartalan működésére, a tőkepiac tisztaságára, az engedéllyel működő szervezetekre, azok tagjaira és ügyfélkörére fejtett ki negatív hatást.

Az MNB súlyosító körülményként értékelte, hogy a társaság jogszabálysértő tevékenységét rendszeresen végezte, illetve, hogy professzionális, engedéllyel rendelkező piaci szereplő látszatát keltette. Szintén súlyosító körülménynek számított, hogy a Kingsbourne Ltd. a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, s az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló törvény portfóliókezelésre vonatkozó szabályai megtartásának látszatát keltette, és tevékenysége során az MNB-nek a vonatkozó közvetítőkről vezetett nyilvántartásában szereplő társaságot vett igénybe közvetítőként.