125 millióra büntetették a brókercéget

2013.12.03. 13:51

Az MNB 120 millió forint piacfelügyeleti bírságra kötelezte a Safebroker Kft.-t engedély nélkül portfóliókezelésért, és még 5 millió forint bírságot szabott ki bejelentés nélküli függő ügynöki tevékenységért, írja a napi.hu. A büntetést súlyosbította, hogy a társaság a függő ügynöki nyilvántartásban való regisztrációjával is a legális szolgáltatás látszatát keltette a befektetők számára.

Az MNB 2012 decemberében indított piacfelügyeleti eljárást a Safebroker Szolgáltató Kft.-vel szemben. Hamarosan felmerült annak a gyanúja, hogy a társaság engedély nélküli portfóliókezelési befektetési szolgáltatási tevékenységet végez. A hatóság feljelentést tett az ügy kapcsán a nyomozó hatóságnál, illetve felügyeleti honlapja "Figyelmeztetések" menüpontjában felhívta a közvélemény figyelmét a Safebroker Kft.-vel kapcsolatos kockázatokra.

Az MNB megállapította, hogy a Safebroker két egyesült királyságbeli befektetési vállalkozás részére Magyarországon úgynevezett függő ügynöki tevékenységet végzett, a szükséges magyar és európai uniós jogszabályokban foglalt követelmények teljes körű teljesülése nélkül, bejelentés hiányában, a jogszabályszerű működés látszatát keltve végezte. A Safebroker emellett pénzügyi eszközökbe fektette ügyfelei pénzét, és engedély nélküli portfóliókezelést is végzett.

A jegybank ma közzétett határozatában ezért a bejelentés hiányában végzett függő ügynöki tevékenység miatt 5 millió forint, az engedély nélküli portfóliókezelés miatt pedig 120 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki.

A tőkepiac átlátható működésének biztosítéka, hogy szereplői kizárólag a jogszabályi keretek között tevékenykedjenek. Amennyiben akár a befektetők, akár a hatóság számára nem tisztázott egyértelműen a befektetési vállalkozásokhoz kapcsolódó közvetítői viszony, sérül a befektetési szolgáltatási tevékenység átláthatósága, hatékony felügyelete és főképp a befektetések biztonságának követelményrendszere, áll a határozatukban.