no

Soha nem látott kartellbírságot osztottak ki

2013.12.04. 13:30

Összesen 1,7 milliárd euró (513 milliárd forint) bírsággal sújtott az Európai Bizottság hat nagybankot, amelyek a vád szerint a bankközi kamatlábak manipulálásával igyekeztek megszedni magukat, írja a Bloomberg. Ekkora bírságot még soha nem vetettek ki az EU történetében. A legnagyobb, 725 millió eurós büntetést a Deutsche Bank kapta.

A bankok a Libor, a Tibor és az Euribor bankközi kamatlábakat manipulálták. Joaquin Almunia, az EU versenyügyi biztosa azt nyilatkozta: " A Libor-botrány ügyében nem a kamatlábak manipulációja a leginkább felháborító, hanem az, hogy a bankok összejátszottak, mikor versenyezniük kellett volna egymással."

A francia Societe Generale-t 446 millióra, a brit RBS-t 391 millióra, az amerikai JP Morgant 80 millióra, a Citigroupot 70 millióra és az RP Martin Holdingot 247 ezer euróra büntették. Az ügyben már korábban is büntettek: Nagy-Britanniában és az USA-ban a Barclays és a Royal Bank of Scotland már több száz milliárd forintos büntetést fizettek a csalásért.

A svájci UBS-t és a Barclays-t azért nem bírságolta meg a Bizottság, mert ők tájékoztatták először az EU-t a kartellről. Ezzel 2,5 milliárdos és 690 milliárdos büntetéseket úsztak meg.