Zuhan a Telekom

2013.12.05. 09:54 Módosítva: 2013.12.05. 09:54

Váratlanul érintette a részvényeseket a Magyar Telekom szerdai bejelentése. A cég a tőzsdezárás után közölte, hogy a jövő tavasszal nem fizet osztalékot.

Az esés hátterében az áll, hogy a társaság a most rendelkezésre álló információi alapján és jelenlegi tervei szerint nem fog osztalékot fizetni a 2013. évi eredmény után. A hír sokakat meglepetésként érhetett, csupán egyetlen elemző volt, aki ezzel a forgatókönyvvel számolt – írja a Portfolio.hu. A csütörtöki kereskedésben a vállalat árfolyama 3 százalék fölötti mínuszban van.

A Telekom az osztalékfizetés várható elmaradása mellett azzal érvvel, hogy nagyon sokat kell fizetnie az állami mobilfrekvencia-pályázaton. Korábban több szám is napvilágot látott azzal kapcsolatban, mekkora bevételt szeretne az állam a frekvenciák hasznosításából, 100 és 150 milliárd forint között szóródtak az elképzelések, a nemrég bejelentett 125 milliárd forintos összes díj a két szélső érték közötti és nagyjából megfelel annak a 120 milliárd forintos előzetes várakozásnak – írja a Portfolio.hu.

Az összeg egy részét a Telekom kell kifizesse, hogy pontosan mennyit, az egyelőre nem világos. Az előzetes várakozásoknál azonban semmiképpen nem kerül többe majd a cégnek a frekvencia. Pontosan emiatt több elemző csak az osztalék csökkentésére, nagyjából a korábbi évek 50 forintos osztalék helyett 10-20 forint közötti osztalékra számított. Ehhez képest az osztalék nullázása – ami a cég eladósodottsági rátájának csökkentését is célozza – nagyon kellemetlen meglepetés a Telekom-részvényeseknek, akik már évek óta az árfolyam folyamatos esése miatt szenvednek.