Már tízezrek kérték az ingyenes pénzfelvételt

2013.12.07. 09:37 Módosítva: 2013.12.07. 11:04

Már tízezrek igényelték bankjuknál az ingyenes pénzfelvételt, írta a Népszabadság. Az UniCreditnél a lapnak azt mondták, az első három nap több mint tízezren jelölték meg azt a számlát, amelynél a kedvezményt igénybe kívánják venni. A nyilatkozatokat nagyjából fele-fele arányban adták le személyesen valamelyik fiókban és az internetbankon keresztül – az interneten egyelőre valamivel többen.

Csaknem tízezer nyilatkozatnál tartanak már a CIB-nél is, pedig ennél a banknál várhatóan csak december 12-től lehet internetbankon keresztül is jelezni az igényt, erre egyelőre csak személyesen vagy telefonos ügyfélszolgálatukon van lehetőség. A K&H-nál péntekig 2600-an nyilatkoztak, itt is fejlesztik még az internetes jelzés lehetőségét. Több ezren nyilatkoztak az MKB-nál is, ennek ellenére a fiókokban a forgalom nem nőtt jelentősen, az ügyfélkezelés zavartalan – mondták lapunknak a banknál.

Ugyanez a helyzet az OTP-nél is, ahol a netbankon már külön menüpontban lehet az igényt bejelenteni. A bank ügyfelei közül is érdeklődtek a díjmentes készpénzfelvétel iránt, a fiókokba emiatt fordulók kiszolgálása azonban – mint mondták – nem okoz fennakadást a szokásos ügymenetben. A CIB tapasztalatai szerint ügyfeleinek a többsége ismeri a lehetőséget, és az első napokban tapasztalt nagy érdeklődés is azt mutatja, hogy szinte mindenki élni is szeretne vele.

Az „ingyenes” készpénzfelvétel akár évi 40 milliárd forintos veszteséget is okozhat a pénzintézeteknek, emiatt az egyéb banki költségek emelkedését lehet várni. Bár a pénzügyi rezsicsökkentésről szóló törvény megtiltja, hogy a díjmentessé váló készpénzfelvételből eredő veszteségeiket a bankok továbbterheljék az ügyfelekre, ám ez a gyakorlatban lényegében annyit jelent, hogy erre hivatkozva nem emelhetnek árat. Orbán Viktor pénteken azt mondta, meg fogják akadályozni, hogy a bankok ennek a költségét áthárítsák az ügyfelekre.