Jön a tíz százalék alatti szja

2013.12.09. 07:57

A személyi jövedelemadó tíz százalék alá csökkentésével folytatódhat az adórendszer 2010-ben megkezdett átalakítása, ismételte meg a Magyar Nemzetnek Pankucsi Zoltán, az NGM helyettes államtitkára Orbán Viktor és Varga Mihály kijelentését.

Pankucsi szerint az előttünk álló két évben biztosan sokat kell majd tenni a költségvetési hiány három százalék alatt tartásáért, de amint lehetőség lesz rá, megvalósul az újabb, jelentős adócsökkentés. Varga korábban azt mondta, három éven belül a 16 százalékos szja-kulcs 10 százalék alá csökkenthető.

Mint arról már írtunk, az adókulcs 9 százalékra vágása 44 százalékkal csökkentené tovább a költségvetés szja-bevételeit, évi 522 milliárd forint adókiengedést jelentene. Vagyis nagyságrendileg annyit, mint amennyit maga az egykulcsos rendszer bevezetése jelentett, és ami miatt 27 százalékra kellett emelni az áfakulcsot, újabb kisadókat kellett bevezetni, illetve kivetni egy sor különadót.

Kétségtelen, hiába van nálunk egykulcsos szja, Kelet-Európában a mostani kulcs még mindig magasnak számít a többi egykulcsos országhoz képest. De kérdés, ha csakugyan 10 százalék alá vágjuk a mostani 16 százalékos kulcsot, a kieső bevételeket milyen más adókból pótolná a kormány.