Soha nem szűnt még meg ennyi cég

2013.12.09. 16:14

Már novemberben 30 ezer fölé emelkedett az éven belül megszűnő cégek száma Magyarországon, és ezzel megdőlt a 2010-es negatív rekord. A mostani cégtörlési hullám még a 2012-es felszámolási és végelszámolási dömping eredményeként dübörög végig a gazdaságon. Az Opten céginformációs szolgáltató szerint a kft.-k kötelező törzstőkeemelése jövőre új végelszámolás-cunamit indíthat el.

Idén november végéig 30 752 céget töröltek a cégbíróságok - ez kétezerrel több, mint a 2010-es egész éves rekord. "A várakozásoknak megfelelően továbbra is rendkívül magas a megszűnések száma, a kft.-k kötelező törzstőkeemelésének előírása pedig további cégtörlési hullámot eredményezhet" - mondja Tóth Tamás, az adatokat közzétevő Opten céginformációs szolgáltató ügyvezető igazgatója.

Az igazgató szerint ugyanis a ma működő kft.-k közül több mint 180 ezer céget érint az a jogszabályi változás, melynek értelmében a kft.-k törzstőkéjét 2016 márciusáig 3 millió forintra kell emelni. Az érintett kft.-k 75 százaléka 10 millió forint alatti árbevétellel működik, illetve jelentős részük kényszervállalkozás, így számukra nyilvánvalóan nehézséget fog okozni a törzstőke felemelése.

Az Opten előrejelzése alapján 2013 negyedik negyedévében a cégtörlések száma több mint 3000-rel haladhatja meg az újonnan alakult cégekét. Az Opten - CFI (ami egy adott időszakban alapított és megszűnt cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működő vállalatokéhoz) körülbelül 2 százalékponttal emelkedhet az előző negyedévhez képest, és 1,3 százalékponttal a tavaly ilyenkor mért értéknél is magasabb lehet.