Új indokkal rakhatják ki a lakásbérlőket

2013.12.10. 10:49 Módosítva: 2013.12.10. 10:50

A törvény erejénél fogva is megszüntethetővé tette a lakásbérleti szerződéseket a parlament hétfőn. Ennek feltétele, hogy a bérleti jogviszony fennmaradása egy kiemelt beruházás megvalósítását akadályozza.

A vonatkozó jogszabály eddig nyolc esetet sorolt fel, amely miatt megszűnik a lakásbérleti szerződés: a közös megegyezést, a lakás megsemmisülését, a felmondást, a cserét, a bérlő utód nélküli halálát, illetve az országból való kiutasítását, továbbá a bírósági és a hatósági döntést.

Ezt egészítették ki azzal, hogy a törvény erejénél fogva megszűnik a lakásbérlet, ha nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházás megvalósítását akadályozza. A módosítás megkülönbözteti az ott lakó és a lakásban nem életvitelszerűen tartózkodó bérlőket. Ha ott lakott, kap cserelakást, és a díjkülönbözetet is megtérítik neki, ha viszont nem élt a lakásban, akkor három hónap alatt kirakják.

A törvényjavaslatról - amelyet a fideszes L. Simon László terjesztett be - azért szavazhatott már hétfőn az Országgyűlés, mert az előterjesztő egyetlen módosító indítványt sem támogatott. A képviselők 239 igen szavazattal, 72 nem ellenében és egy tartózkodás mellett fogadták el az indítványt.