55 adó van Magyarországon

2013.12.16. 08:08

A Világbank statisztikája szerint hazánkban jelenleg 12 különböző adónemet kell befizetniük a vállalkozásoknak, míg az adókedvezmények levonása után fizetendő vállalati adók és kötelező befizetések a kereskedelmi profit 49,7 százalékát teszik ki, írta a Napi.hu

De hogy állunk a többi országhoz képest? Szám szerint a legkevesebb adót, azaz hármat Szaúd-Arábiában és Hongkongban kell fizetniük a vállalkozásoknak. Nem nagyon változtatott viszont a számokon az elmúlt években a lista első két európai szereplője, Svédország és Norvégia: mindkét országban 4 adófajtát kell fizetniük a vállalkozásoknak. Viszonylag kevés számú adót kell fizetni Marokkóban (6), Mexikóban (6) vagy Oroszországban (7), ahogy a grúzoknál is csak öt adónem keseríti a vállalkozók életét. Itt az elmúlt években komolyan vették az adóegyszerűsítést: ugyanis három éve még 30 adófajta volt hatályban a kaukázusi országban.

Magyarországon a Világbank statisztikái szerint 12 adóval küzdenek a cégek, aminek köszönhetően a régióból megelőzzük a bolgárokat (13), a lengyeleket (18), a horvátokat (19), a szlovákokat (20), az ukránokat (28), a románokat (39) és a 40 adóval dolgozó bosnyákokat is, azonban elmaradunk például a csehektől (8), szlovénoktól (11), vagy éppen a görögöktől (8).

Valójában ezek csak a fontosabb adók, hisz Magyarországon mintegy 55 különféle adót és adó jellegű elvonást ismer az adó- és könyvelői szakma. A listán egyébként találni kifejezetten adóhalmozó országokat is: Venezuela például elképesztően sok, 71 adófélét fizettet be a vállalkozásokkal, de nem sokkal jobb a helyzet Tádzsikisztánban (69) vagy az európai utolsó Szerbiában (66) sem. A lista vége jellemzően harmadik világbeli szereplőkkel van tele, így az afrikai (Elefántcsontpart 62, Szenegál 59) mellett főképp ázsiai országokkal (Srí Lanka 58, Guinea 57) találkozhatunk.

Természetesen az, hogy hol hányfajta adót kell fizetni, nem tükrözi az adóterhelés nagyságát, ám a Világbanknak van egy olyan statisztikája is, amely azt vizsgálja, hogy az adókedvezmények levonása után fizetendő vállalati adók és kötelező befizetések hány százalékát teszik ki a kereskedelmi profitnak. Az szja, illetve a fogyasztást terhelő adók (például az áfa) nem jelennek meg ebben az összehasonlításban.

E statisztika szerint idén hazánkban ez az arány 49,7 százalék, ami rosszabb, mint tavaly, amikor 49,5 százalék volt, de jobb, mint például 2009-ben, amikor még 56,6 százalékot tett ki a terhelés.

Az eredmény egyébként nagyjából megegyezik a régiós átlaggal, hiszen amíg az ukránok 54,9, az osztrákok 52,4, az oroszok pedig 50,7 százalékkal mögöttünk vannak, addig a szlovákok (47,2 százalék), a csehek (48,1 százalék), a románok (42,9 százalék), a szlovének (32,5 százalék) és a bolgárok (27,7) már előttünk helyezkednek el, ahogy az adószámokat tekintve kiugró teljesítményt nyújtó szerbek (36,8 százalék) is.