A lista, ahol mi javultunk a legtöbbet

2013.12.16. 07:42

Idén várhatóan világszerte két százalékkal több cég dobja be a törölközőt, az Euler Hermes előrejelzése szerint. Jövőre kicsit javul majd a helyzet, azonban Európában a lassú kilábalás gyenge eredménye nem hoz pozitív elmozdulást. A jövő évre várható fizetésképtelenségi eljárások globális száma 24 százalékkal magasabb, mint a válságot megelőző, 2000-2007 közötti időszak átlagában.

kenyszertorlesztes
Fotó: Euler Hermes

Folyamatos a növekedés a három legnagyobb régióban: Latin-Amerikában (+10%), Közép-Kelet Európában (+6%),  és Nyugat-Európában (+9%). A fizetésképtelenségek folyamatos csökkennek Észak-Amerikában (-11%) és az ázsiai-pacifikus térségben (-4%). A cég szerint lassan gyógyulnak a világ sebei.

Magyarország javult a legnagyobb mértékben, 37 százalékkal tavalyhoz képest, de ez a szám megtévesztő. A tavalyi évtől kezdve alkalmazható ugyanis a kényszertörlések eljárása, amely számos esetben „kiváltja” a felszámolási eljárásokat, javítva ezzel a statisztikákat. A most kényszertörölt vállalkozások jelentős része hosszú évek óta, élő cégként szerepelt a cégnyilvántartásokban.

A kényszertörlések jellemzően a fiktív, vagy a legalitás határán működő vállalkozásokat érintik, így jelentős többségük nem sorolható a gazdaságilag megalapozottan fizetésképtelen vállalkozások körébe. A kényszertörlések hátterében adminisztratív piactisztítási mechanizmus is munkálkodik (pl. fiktív cégek törlése, bevallási kötelezettségeiknek nem eleget tevő vállalkozások megszüntetése).

Nagyobb méretért kattintson!
Nagyobb méretért kattintson!

Mindezeket igazolja az is, hogy az Euler Hermes által biztosított ügyfelek kényszertörlés miatt még egyetlen esetben sem nyújtottak be kártérítési igényt, vagyis nem szembesültek fizetésképtelenséggel a kényszertörölt vállalkozások miatt, holott ezen eljárások száma is bőven meghaladja a tízezres nagyságrendet.