Jóváhagyták a Főgáz megvásárlását

2013.12.17. 11:29

Jóváhagyta a Főgáz kisebbségi részesedésének megvásárlását az MVM mai közgyűlése – erősítették meg az Energiafocus.hu információit piaci források. A lap úgy tudja, a mostani tulajdonos német RWE az ügyletről már múlt héten megegyezett a magyar kormánnyal. A mára összehívott rendkívüli MVM közgyűlés döntésével így az állami energiaipari társaság 49 százalékos részesedést szerez a budapesti gázszolgáltatóban.

Az ügylet zárására azonban csak jövőre kerül majd sor. Ezzel a Főgáz teljes mértékben közösségi tulajdonba kerül, hiszen a cég többségi tulajdonosa a főváros marad. Az MVM ezzel egy a rezsicsökkentések ellenére is nyereségesen működő egyetemes gázszolgáltatóhoz jut, amely nem csak Budapesten, hanem a Tigáz ellátási területén is rendelkezik szolgáltatói engedéllyel, illetve az ennek fenntartásához szükséges ügyfélszolgálati irodahálózattal. A kisebbségi rész megvétele nem csak a lakossági üzletágat, hanem az elosztóhálózatot, illetve a versenypiaci szolgáltatást is magában foglalja.

Ha a kormány valóban biztos abban, hogy jövőre is lesz még rezsicsökkentés, amely érinti majd a gázárakat is, akkor nem feltétlenül ez a legjobb időpont a vásárlásra. Egy újabb rezsicsökkentés ugyanis tovább csökkentheti a Főgáz értékét, vagyis akár alacsonyabb vételár is kialakulhatott volna néhány hónappal később. Így viszont a rezsicsökkentés következő körének költségeit amellett, hogy az MVM nagykereskedőként biztosan érzékeli majd, a már közösségi tulajdonban lévő Főgáznak is viselnie kell majd.