Lukács
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Márciusban kiszáll az állam a Takarékbankból

2013.12.17. 20:40

A Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.-ben meglévő többségi állami részesedést nyilvános nemzetközi pályázaton értékesítik a legmagasabb vételárat ajánló befektetőnek, írja az MTI. A pályázat kiírásának határideje 2014. január 15., március 15-ig kell elbírálni, és március 30-ig megkötni az adásvételi szerződéseket, derül ki a kormány határozata a Magyar Közlönyből.

A határozat szerint 2013. december 20-ig értékesítést előkészítő közös bizottságot kell létrehozni az állami tulajdonosok – az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt., valamint a Magyar Posta Zrt. tekintetében a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. bevonásával.

Az értékesítés előkészítésének, koordinálásának és lebonyolításának felelőse a nemzeti fejlesztési miniszter. A határozat arra is kitér, a kormány egyetért azzal, hogy az MFB Zrt.-nek a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezetében fennálló tulajdoni részesedését ne értékesítsék. 

A Takarékbank a 2013. augusztus 27-én tartott közgyűlésén hagyta jóvá a Magyar Posta mintegy 655 millió forintos tőkeemelését, amelynek révén a magyar állam a Magyar Fejlesztési Bankon és a Magyar Postán keresztül ideiglenesen többségi tulajdont szerzett a bankban. Az MFB tulajdona most 35,54 százalék, a Magyar Postáé 19,31 százalék.

Az Országgyűlés 2013. június 27-én fogadta el a szövetkezeti hitelintézetek integrációjáról szóló törvényjavaslatot. A jogszabály rögzíti, hogy az állam fontos tulajdonosi pozíciót szerez a szektorban, de azt a rendszer átalakítására, professzionalizálására és átszervezésére használja. Az így feljavított és megerősített szektorban pozícióit megfelelő időn belül értékesíteni akarja, ha az általa elindított pozitív folyamatokat visszafordíthatatlannak látja.

A törvény értelmében létrejött takarékszövetkezeti integráció két központi szerve a központi banki funkciókat ellátó Takarékbank, a másik az újonnan létrejött integrációs szervezet.