Januárban még nem bántják a kiskereskedőket

2013.12.18. 10:27

Az adóhatóság informatikai elnökhelyettese interjút adott a Magyar Nemzetnek. A pénztárgép-előírások teljesítését a NAV mindenképpen ellenőrizni fogja, de a revizorok, a pénzügyőrök az eset összes körülményét áttekintik majd – mondta Vágújhelyi Ferenc.

Az év elején nemigen zárnak majd be üzlethelyiséget, benzinkutat, boltot amiatt, mert az adott helyen nem üzemel új típusú pénztárgép

– mondta a NAV informatikai elnökhelyettese.

Az adóhivatal feladata az, hogy elősegítse a gazdaság egészséges működését, ezért a hatósági fellépés nem béníthatja meg az országot, nem állíthatja le a mindennapi folyamatokat.

A szabályok szerint január elseje után például a benzinkutak, a nagy áruházak, a gyógyszertárak csak az új típusú, az adóhatósággal állandó kapcsolatban álló, számítógép-alapú pénztárgépeket, úgynevezett nagykasszákat használhatják. A gyártók jelzése alapján feltételezhető, hogy egyes helyekre csak januárban, máshová esetleg később érkezhetnek meg az ilyen készülékek.

Az elnökhelyettes szerint az előírások teljesítését a hatóság mindenképpen ellenőrizni fogja, a revizorok, a pénzügyőrök az eset összes körülményét áttekintik majd. Megvizsgálják például, hogy az érintett gazdasági szereplő milyen lépéseket tett a készülék beszerzéséért. Az ellenőrzést végző hatósági személy végül dönthet úgy, hogy figyelmezteti a mulasztót, vagy büntetést helyez kilátásba, esetleg valamekkora pénzösszeg befizetését írja elő. Az üzletbezárás csak a legvégső esetben kerülhet szóba – tette hozzá Vágújhelyi.  • Lakáshitel