Kicsit rosszabb hely lesz Anglia

2013.12.18. 08:19

Januártól szigorítja a brit kormány az EU-társállamokból érkező munkavállalók szociális ellátásának bizonyos szabályait a visszaélések megnehezítése végett - jelentette be szerdán David Cameron brit miniszterelnök londoni hivatala.

A Downing Street szerda hajnalban váratlanul közzétett nyilatkozata szerint a kormányfő által az elmúlt hetekben bejelentett széleskörű szigorítási tervek közül elsőként, január 1-jétől az álláskereséssel kapcsolatos szociális ellátás korlátozása lép életbe.

Ennek alapján az uniós társállamokból érkezők nagy-britanniai tartózkodásuk első három hónapjában nem vehetnek igénybe munkanélkülieknek járó juttatásokat.

A miniszterelnök a Downing Street által közzétett nyilatkozatában leszögezi: "a keményen dolgozó britek" jogos igénye, hogy a bevándorlók ne csak a brit közszolgáltatásokés a jóléti ellátórendszer kihasználása végett telepedjenek le Nagy-Britanniában. A brit kormány ezért "közvetlen lépéseket" tesz a jóléti és a bevándorlási rendszer rendbetételére, annak érdekében, hogy véget lehessen vetni "a semmiért" nyújtott juttatások kultúrájának.

Cameron a szerdai közleményben az új korlátozások érvényesítésének "felgyorsításáról" szól, amelynek célja a kormányfő nyilatkozata szerint az, hogy "kevésbé vonzó hellyé" tegye az Egyesült Királyságot azoknak az EU-bevándorlóknak, akik "idejönnek és megpróbálnak az állam nyakán megélni". "Nem látunk szívesen olyanokat, akik nem akarnak hozzájárulni" a brit gazdasághoz - áll a közleményben.

Cameron szerint a Nagy-Britanniába érkező EU-polgárok zöme dolgozni jön, hozzájárulva a brit gazdaság teljesítményéhez, és adót fizet. Azok esetében azonban, akik úgy érkeznek Nagy-Britanniába, hogy nincs állásuk, a kormány szigorítja a szabályokat, megakadályozandó, hogy "már az első naptól" munkaügyi juttatásokat igényelhessenek - fogalmaz a miniszterelnöki nyilatkozat.