Gigahitelezőnkre vagyunk utalva. És ő ránk

2013.12.19. 06:38

A magyar államadósság mintegy 10 százalékát birtokolja a Franklin Templeton Alapkezelő, amely összes vagyonának 2 százalékát teszik ki a magyar kötvények – mondta a Gazdasági Rádióban az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgató-helyettese.

Borbély László András szerint ez kölcsönös függőségi viszont jelent, hiszen

„ez a cég birtokolja a papírok jelentős részét, a jelentős eladásokkal pedig megmozgatná a piacot. Tehát, hogy úgy mondjam, egymás kezét fogjuk ebben az ügyben. Mi rájuk vagyunk utalva, de ők is ránk.”

Borbély ezt arra a kérdésre válaszolta, hogy mi történne akkor, ha a Templeton jelentős eladásokba kezdene. Kérdezték arról is, hogy van-e más olyan szereplő, amely a Templetonhoz hasonló méretben veszi a magyar adósságot, de nem nevezett meg ilyen alapkezelőt.

A nemzetközi hitelcsomag teljes visszafizetéséről azt mondta: az a helyes út, mert a Nemzetközi Valutaalap hitelrendszere egyrészt változó kamatozás mellett egyáltalán nem olyan olcsó, mint amilyennek tűnik, másrészt a befektetők csődközelinek, illetve sebezhetőnek tekintik azt az országot, amely IMF-kölcsönnel finanszírozza magát.

Beszélt arról is, hogy a teljes magyar devizaadósság átlagos futamideje jelenleg közel 7 év, a forintadósságé 3,2 év. A külföldiek kezében lévő forintadósságnak pedig 3,8-3,9 év az átlagos lejárati ideje. A jelenlegi költségvetési adósságállománynak körülbelül 60 százaléka forintalapú, 40 százaléka devizaalapú. Azért nem lehet egészen pontos számot mondani, mert a devizaadósság aránya függ az aktuális forintárfolyamtól is.

Az ÁKK vezérigazgató-helyettese szerint fontos dolog, hogy érdemben nem nőtt az adósságszint, sőt, kismértékben csökkent is a GDP-arányos államadósság. És persze az árfolyamhatásról sem feledkezett el:

„Ha mindezt korrigálhatnánk a forint árfolyamával, akkor ez 10 százalékpontos csökkenés lenne, persze a pénzügyi mozgásteret az segítené igazán, ha a gazdasági növekedés beindulna”.