Chikán: A növekedésnek örülhetünk, csak épp Magyarországban nincs ennél több

2013.12.23. 10:30

Örülhetünk az idei 1 százalék körüli növekedésnek, de a magyar gazdaságban most nincs benne a felzárkózáshoz szükséges potenciál; a legnagyobb baj, hogy nem bízunk egymásban, a gazdaságpolitikával pedig az a baj, hogy nincs összehangolva a kormány társadalompolitikai törekvéseivel – mondta Chikán Attila, az első Orbán-kormány gazdasági minisztere az Origónak.

Chikán elmondta, bár vannak jó jelek, még megalapozatlan lenne arról beszélni, hogy a gazdaság kikerült volna a válságból. Szerinte azokon a területeken nem történt előrelépés, ami hosszú távon fontos a magyar gazdaságnak:

A legnagyobb gond, hogy nem tudtuk erősíteni a társadalomban meglévő bizalmat, ami pedig abszolút kulcskérdés. Az emberek egymás közti bizalmától a külföldi tőke bizalmáig ezt mindenre értem. A bizalom hiánya ott villog mindenhol: a jogrendszerrel, a hitelfelvétellel, a rezsicsökkentés jövőjével kapcsolatban is.

A volt gazdasági miniszter szerint ugyanakkor ez nem egy új jelenség:

A korrektség kedvéért tegyük hozzá, hogy a bizalmat nem ez a kormány vesztette el, hanem a magyar politikai elit jóval korábban. Nagyon komoly dilemmám, hogy a rendszerváltáskor nem feltételeztünk-e sokkal többet magunkról, mint amennyi bennünk volt. Vajon nem az a normális helye ennek az országnak, amelyet most elfoglal? Valószínűleg a mi generációnk már nem fog erre választ kapni, kell ötven év, mire kiderül.

Chikán arról is beszélt, hogy:

  • A magyar munkaerőpiacon nem annyira foglalkoztatási, mint inkább foglalkoztathatósági problémáról van szó, ezért a közmunkaprogram rövid távon talán jó válasz, de Chikán fél attól, hogy ezzel le is mondtunk arról, hogy ezeket az embereket a piacon foglalkoztassuk.
  • Van egy vagyonos réteg, amelyet a kormány, illetve a politikai elit le akar cserélni. A Fidesz percepciója szerint ennek a rétegnek erősek voltak a kötődései a volt szocialista rendszerhez, ezt kéne lecserélni egy másik pénzelitre.
    • Nem lett egyszerűbb vállalkozni: gyorsan változnak a szabályok, az adórendszer, nagy a bürokrácia és nehéz hitelhez jutni
    • Nem Szlovéniával és Csehországgal vagyunk egy szinten a versenyképességi rangsorokban, hanem Romániával és Bulgáriával.
  • A devizahiteles probléma nagy részét a gazdaságpolitika állította elő, és jogos, hogy a politika ezt kezelni akarja, viszont Chikán szerint nincs koncepció a probléma megoldása mögött, csak improvizáció.