Cirkóra bukik a magyar

2013.12.30. 10:46
Meghatározó szemponttá vált a lakásvásárlók körében, hogy milyen a fűtési rendszer, derül ki az OTP Ingatlanpont friss piaci kitekintéséből. A gázcirkó számít továbbra is a legvonzóbb fűtéstípusnak a vásárlók szemében, míg a régi távfűtéses, valamint a villanyfűtéses lakásokat inkább kerülik az érdeklődők.

Az egyedileg szabályozható és mérhető fűtési rendszerrel rendelkező ingatlanok a legkeresettebbek, míg a régi távfűtéses, valamint a villanyfűtéssel rendelkező lakásokat nehezebb eladni, derül ki az OTP Ingatlanpont friss piaci körképéből.

A hagyományos, téglaépítésű társasházi lakásoknál még mindig a gázcirkó fűtésű ingatlanok a kelendők, míg panel esetében a felújított, panelprogramos, egyedi szabályozású és hőmennyiség mérésű lakások iránt van kereslet. Emellett a házközponti fűtés számít még jól eladhatónak. Az energetikailag elavult, „régi távfűtéses” lakótelepi lakásokat viszont csak nehezebben, illetve nyomott áron lehet értékesíteni, mivel az ilyen ingatlanoktól sok vásárló ódzkodik. A nem túl elterjedt villanyfűtés szintén kevéssé számít vonzó tényezőnek az ingatlanpiacon.

Nem különösebben kedveltek a gázkonvektoros lakások sem, annak ellenére, hogy ez a fűtési rendszer könnyen szabályozható, és az egyes helyiségeket külön-külön is lehet fűteni. Sok vevő szerint viszont kevéssé esztétikusak, szárítják a levegőt, jellemző szaguk van, és rendszeres karbantartást igényelnek. A családi házak esetében már nem annyira a fűtési rendszer típusa, inkább a gépészet korszerűsége számít az elsődleges döntési szempontnak, illetve a ház energetikai állapota: a korszerű szigetelés, illetve a modern nyílászárók megléte.

Az OTP Ingatlanpont tapasztalatai szerint energetikailag felújított ingatlanokból elsősorban Budapesten, a megyeszékhelyeken és a nagyobb városokban van kínálat. Ezen belül is főként a panel programban részt vett lakótelepeken, illetve a pár éve épült lakóparkokban, társasházakban lehet nagyobb számban kedvező energetikai besorolású ingatlant találni.