Keddig még megköthető a kgfb-szerződés

2013.12.30. 10:34

Becslések szerint idén nagyjából 400 ezer autós mondta fel a december elsejei határidőig az év végén lejáró kötelező gépjármű-felelősségbiztosítását (kgfb), nekik december 31-ig kell megkötniük az új biztosítási szerződést, hívta fel a figyelmet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) közleményében.

Az autósok zöme már a novemberi felmondással egyidőben intézkedett új szerződése megkötéséről. Az előző évek tapasztalatai alapján azonban körülbelül 15-20 ezren lehetnek azok, akik erre csak decemberben kerítettek vagy kerítenek sort. Többségük vélhetően úgy döntött korábban, hogy nem alkuszi közreműködéssel, hanem önállóan végzi el a biztosítóváltást, ilyenkor a régi szerződés felmondása értelemszerűen nem esik egybe az új megkötésével.

Aki az új szerződés megkötését elmulasztja, annak már január elsejétől fedezet nélkül marad a gépjárműve, és a kockázatvállaláson túl, a normál díj többszörösét kell majd utólag megfizetnie, a fedezetlenségi díjra vonatkozó szabályok szerint. Ugyanígy járhat az az autós is, aki intézkedett ugyan az új szerződéséről, ám az aláírt megbízásáról mostanáig nem kapott visszajelzést alkuszától. Ilyenkor érdemes telefonon érdeklődni a megbízás teljesüléséről. Az első díjrészlet befizetésének esedékessége január elseje.

A díjfizetésre az ügyfeleknek az esedékességtől számítva legfeljebb a 60. napig van lehetőségük. Ez az év végi szerződők esetében március 1-jei határidőt jelent. Még a december legvégén megkötött biztosítások díjbekérőjének is meg kell érkeznie január első felében az adott biztosítótól. A 60. nap elteltével azonban a biztosítóknak díj-nemfizetés miatt törölniük kell a szerződést, nem érdemes tehát az utolsó napokra halogatni az első díj rendezését - ajánlja a FBAMSZ.

Arra is ügyelni kell, hogy a befizetendő díj 30 százalékkal magasabb, mint a kalkulált, hiszen a biztosítók az első díjrészlettel együtt kötelesek kiszámlázni a törvény által előírt baleseti adót is. Különösen beszedési megbízás esetén okozhat problémát, ha a megadott limitet az ügyfél nem az adóval növelt összeggel kalkulálta, mivel így a megbízása nem teljesül, ami a szerződés törlését is eredményezheti.