Kipakolják az Alexandrát a Móriczon

2013.12.31. 00:46

„Alexandrás kaminok állnak a Móricz Zsigmond körtéren a könyvesbolt előtt, és az éj leple alatt kiürítik az üzletet. Könyveket, berendezést, mindent” – írta hétfőn este egyik, a helyszínen tartózkodó tudósítónk. A bolt bezárásának dátumát az Alexandra honlapján is közzétették, ez az egyetlen üzlet, amelynél a „BEZÁR” megjegyzés olvasható.

Mindez pár nappal azután történt, hogy a könyvkiadással és -terjesztéssel foglalkozó Alexandra csoport tulajdonosa, Matyi Dezső bejelentette: 2014. január 1-től kiszáll a Pécsi MFC focicsapat finanszírozásából.

Matyi Dezső pénteki nyilatkozatában a szintén az Alexandra csoporthoz tartozó Matias Borászat pénzügyi nehézségeivel indokolta döntését:

Életem legnehezebb döntését kényszerültem meghozni az utóbbi napokban. A PMFC fő támogatója, működésének biztosítója az Alexandra csoport, illetve azon belül a Matias Borászat. A Matias Borászat a hosszú távú befektetései érdekében finanszírozási szerződést kötött a Széchenyi Bankkal, amely számomra eddig ismeretlen okból, általam nem ismert motiváció miatt, hazudott és meghiúsította az érvényes szerződésünket. Ezáltal szükségszerű döntést kellett hoznom felelős vezetőként

– mondta budapesti sajtótájékoztatóján. 

Mint azt korábban a Sportgéza megírta, Matyi Dezső a borászata miatt veszett össze a Széchenyi Bankkal. A 3-400 millió forintos árbevételű Matias borászat az elmúlt években a nullszaldó környékén billegett, de tavaly már 30 milliós veszteségbe csúszott, derül ki a Céginfo adataiból. A papíron Matyi 19 éves lánya által vezetett vállalat akkor már több mint 1,1 milliárdnyi kötelezettséget görgetett maga előtt, amiből 330 millió volt az éven belül lejáró kölcsönök összege, a pénzügyi műveleteik ráfordításai a duplájára nőttek 2012 végére, ez is komolyan hozzájárult a veszteséghez.

Idén azonban sokasodni kezdtek a problémáik, NAV végrehajtás alá is kerültek nyár végén. Őszre már a Széchényi Bankkal közösen gondolkozhattak a megoldáson, mivel szeptember végén a Széchényi Bank zálogjogokat jegyzett be a cég egyes üzletrészein, pedig korábban nem álltak kapcsolatban a bankkal.

Azonban nem lehetett igazán sikeres az együttműködés, ugyanis decemberre a NAV újra elrendelte a végrehajtást. Megkerestük Matyi Dezsőt is az ügyben, hogy pontosan milyen megállapodást nem tartott be a Széchenyi Bank, de azt mondta, hogy idén erről bővebben biztosan nem beszél. A Széchenyi Banknál üzleti titok miatt nem adtak több információt az ügyről, de jelezték, hogy be fogják perelni Matyit a hírnevük megsértése miatt.