2024. június 26. 18:00
Szlovákia
Románia
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 26. 18:00
Ukrajna
Belgium
StuttgartArena III. forduló
2024. június 26. 21:00
Georgia
Portugália
Arena AufSchalke III. forduló
2024. június 26. 21:00
Csehország
Törökország

Biztos a büntetés, ha cigarettát rendel

2014.01.08. 07:15 Módosítva: 2014.01.08. 07:16
Beindult a netes dohánykereskedelem a trafikok megkerülésére, másfél tonnányi postán feladott vágott dohányt foglalt le eddig NAV. A dolog elég kockázatos a vevőnek is, legalább 30 ezer forintra ugyanis biztosan megbüntetik, ha elkapják. Ami egy küldeménynél egyelőre nem túl nehéz.

Nemrég azt közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), hogy a trafikszabályozás óta megszaporodtak a netes dohányárusok, akik postán vagy más csomagküldő szolgálattal juttatják el a vevőhöz az árut.

Ez persze illegális, nem lehet kikerülni a trafiktörvényt, a fogyasztó csak koncessziót kapott trafikból veheti meg a dohányterméket.  Mégis, karácsonyig másfél tonna dohányt foglalt le a postahivatalokban a NAV. 

Lopott lehet a szabolcsi dohány

Az új szabályozás óta érezhető, hogy megváltoztak a fogyasztási szokások, egyre többen térnek át vágott dohányból sodort cigarettákra, ezért ezen piacon is megjelentek az illegális árusok, mondta el Suller Attila, a NAV jövedéki szóvivője.

A nagyrészt Ukrajna és Szerbia felől érkezett csempészcigarettát könnyebb kézből árulni olyan forgalmas helyeken, mint az iskolák, piacok, pályaudvarok környéke. A 95 százalékban az ország legnagyobb dohánytermelő vidékéről, Szabolcs-Szatmár-Beregből jövő illegális vágott dohányt nehezebb cipelni, ők hirdetnek elsősorban a neten. Itt jellemzően a vevő előre fizet, az átlagosan két-három kilós csomagokat pedig postán küldi el nekik az eladó.

Az eladók kizárólag magánszemélyek, viszont a nagyobb szereplőknek jellemzően fix megállapodásaik vannak dohánygyárakkal. A NAV szerint ezért nagyon komoly az esélye annak, hogy a neten vett termékek nagy része lopott dohány.

Berendelnek mindenkit

A NAV első körben egy postai küldeményeket ellenőrző akciót indított – úgy, hogy lehetőleg ne túrják szét az ország összes küldeményét. Ezért ennek az menete, hogy a NAV bármilyen gyanús csomagnál behívja a legközelebbi székhelyére a csomag feladóját és kedvezményezettjét, ahol nyilatkozniuk kell arról, hogy szerintük mi van a csomagban. Bár ez igazából mindegy is, hiszen a jelenlétükben már kinyithatják csomagot a pénzügyőrök. 

Ezenkívül megállapodtak a legnagyobb hirdetési oldalakkal, hogy ha dohányárusításra utaló hirdetőt látnak, azt jelenteniük kell a hatóságnak. A trafikengedély nélküli kereskedőket 5-500 millió forintra, a vevőt a be nem fizetett jövedéki adó kétszeresére, de minimum 30 ezer forintra büntetik.

Külföldről neten rendelt dohánytermékkel még nem nagyon találkozott a NAV. Ez azért is lehet, mert személyesen 800 szál cigarettát ingyen be lehet hozni az unión belülről, bár mondjuk szomszédaink közül a legolcsóbbnak számító Ukrajnából csak 40 szálat. Persze a lakosság további alkalmazkodása sincs kizárva.