Rosszul kezdte a sort az Alcoa

2014.01.10. 09:14
Nem sikeredett valami fényesre a mostani gyorsjelentési szezon az Alcoa számára. A világ legnagyobb aluminiumgyártója a hagyományok szerint az első, amely közzéteszi negyedéves számait az amerikai nagyvállalatok közül.

Az alumíniumgyártó óriás részvényei erős forgalomban több mint 3 százalékot estek, miután a közzé tett negyedéves eredménye elmaradt az elemzői várakozásoktól – írja a napi.hu. A vállalatóriás ugyanis 5,59 milliárd dolláros árbevétel mellett 2,3 milliárd dolláros nettó - azaz 2,19 dolláros részvényenkénti - veszteséget produkált. Az egyszeri tételeket leszámítva 4 centes részvényenkénti nyereséget ért el. Elemzők viszont ezzel szemben 6 centes részvényenkénti nyereséget vártak 5,36 milliárd dolláros nyereség mellett.

A gyorsjelentési szezon indító cégével kapcsolatban szintén a nap híre volt, hogy az amerikai alumíniumipari konszern leányvállalata elismerte, hogy Bahreinban kenőpénzt fizetett kormányzati tisztségviselőknek, hogy előnyre tegyen szert helyi versenytársával szemben.

Az Alcoa World Alumina and Chemicals (AWAC) cég - amelynek közös tulajdonosa az Alcoa és az ausztráliai székhelyű Alumina vállalat 60-40 százalékos arányban - elismerte csütörtökön az Egyesült Államokban, a pittsburghi bíróság előtt, hogy a vállalat vesztegetést követett el. A céget ezért 223 millió dollár (49 milliárd forint) pénzbüntetésre ítélték, míg a többségi tulajdonos Alcoára 161 millió dollár (35,5 milliárd forint) bírságot rótt ki az amerikai értékpapír-felügyelet (SEC).

A vád szerint az AWAC illetékesei egy londoni közvetítőn keresztül megvesztegettek bahreini tisztségviselőket és az Alba bahreini alumíniumipari vállalat néhány vezetőjét azért, hogy az Alba többet fizessen a nyersanyagért.