Építészállamosítás: reagált a kamara

2014.01.13. 17:40

Reagált a Magyar Építész Kamara a kormány nagy vihart kiváltott tervére, miszerint 2014 és 2020 között az uniós beruházások tervdokumentációját csak állami tervezőirodák állíthatnák össze.

A kamara nyomatékosan kéri a vitatott pont feloldását és újragondolását, mivel szerintük az ellentmond a kamara céljának. Az ugyanis "a jelenlegi magántulajdonú tervező irodák fennmaradását és folyamatos fejlődése" mellett van. A közlemény így fogalmaz:

A Magyar Építész Kamarának – mint a tervező építészek törvény szerinti érdekképviseleti szervének – egyértelmű célkitűzése, hogy tagjainak cégei, cégtagjai a 2014-2020-as időszakban könnyen átlátható, gyors, szakmai szempontokat maximálisan figyelembevevő EU-konform eljárásokon, nyílt versenyben, építészeti tervpályázatokon keresztül jusson megbízáshoz és munkához, így biztosítva a jelenlegi magántulajdonú tervező irodák fennmaradását és folyamatos fejlődését.

Megítélésünk szerint fentieknek ellentmond a Kormányhatározat 5. pontja – mely szerint „a nagy infrastrukturális projektek, valamint az állami tulajdonokhoz kapcsolódó ingatlan beruházások esetében a tervdokumentáció összeállítása állami szolgáltatásként, állami kapacitással történik meg”. Mivel a Kormányhatározat előzetes szakmai konzultációja sajnálatosan elmaradt, ezért – utólag – nyomatékosan kérjük ennek feloldását, s a vitatott 5. pontban foglaltak újragondolását.

A MÉK szerint is vannak problémák az eddigi uniós programok lebonyolítása terén, és helyes, hogy a kormány felszámolná a jogszabályi káoszt, bürokráciát és korrupciót. Az eddigi gyakorlatból azonban hiányzott a szakmai konzultáció – érvel a kamara.