Lukács
1 °C
14 °C

Új kamatcsökkenéseket gyanít Pleschinger

2014.01.14. 17:36

Magyarország esetében az ország egyéni helyzete miatt van mozgástér az alapkamat csökkentésére - mondta Pleschinger Gyula a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának tagja a Wall Street Journal napilapnak adott interjújában.

Pleschinger szerint van kereslet a magyar államkötvények iránt, és jók az ország gazdasági mutatói. A befektetők különösen figyelnek a magyar folyó fizetési mérleg számottevő többletére. Pleschinger szerint a monetáris tanács tagjai nem érzékelnek jelentős inflációs nyomást, és a magyar GDP növekedése nem fogja sokkal emelni a fogyasztói árakat.

A napilapnak adott interjúban Pleschinger kiemelte, hogy a nagy nemzetközi jegybankok eddig laza monetáris politikát folytattak, de a világgazdaságban a kockázatok iránti tolerancia akár hirtelen is megszűnhet.

Pleschinger Gyula az elmúlt öt kamatdöntő ülésen a testület által végül elfogadott 20 bázispontos csökkentés helyett 10 bázispontos kamatvágásra szavazott. A monetáris tanács december 17-én a történelmi mélypontot jelentő 3,00 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot.