Nem olcsójánoskodik tovább az EU

2014.01.15. 17:23

Az új szabályok véget vetnek a legolcsóbb ár uralmának, és innovatív megoldásokra is lehet közbeszerzést kiírni - közölte a szerdán elfogadott új közbeszerzési szabályokról az Európai Parlament sajtóirodája. Az irányelv az Európai Unió Hivatalos Lapjában történő közzététel után húsz nappal lép hatályba. Ezt követően a tagállamoknak két év áll rendelkezésükre az új szabályok átvételére.

A pályázatot kiírók a beszerzések során az ajánlati ár és az életciklus-költség mellett nagyobb hangsúlyt fektethetnek a minőségre, a környezetvédelmi szempontokra és a szociális megfontolásokra. Ezt szolgálja a "gazdaságilag legelőnyösebb ajánlat" kritériumának bevezetése.

Az állami, önkormányzati szervek konkrét feladat megoldására írják majd ki a tendert anélkül, hogy a pontos megoldást leírnák. Ennek következtében a pályázat kiírója és a pályázó közösen innovatív megoldásokat dolgozhat ki.

Az új szabályok szerint csak a nyertes pályázónak kell majd bemutatnia a különféle igazolások eredeti dokumentumait. Így több mint 80 százalékkal csökken a pályázók adminisztrációs terhe. Az új szabályok a tenderek feldarabolását is ösztönzik, így a kisebb vállalatok is sikerrel pályázhatnak a jövőben.