Szinte kész az európai pénzpiaci szabályozás

2014.01.15. 18:11

Három és fél év előkészítés után végleges formáját öltheti az európai értékapír piacokat és egyéb pénzügyi instrumentumokat szabályozó MiFiD (Markets in Financial Instruments Directive) keretterv – írja a Napi Gazdaság a Wall Street Journalra hivatkozva. A végeleg szöveg egyelőre nem ismert.

lsősorban a robotok által generált “high-frequency trading” kereskedési tranzakciók és a különböző energetikai és mezőgazdasági derivatív értékpapírok számíthatnak szigorításra, míg az tőzsdén kívüli piacokon a vártnál liberálisabb lehet a szabályozás – írja a forrásokra hivatkozva a lap. Michel Barnier, az Európai Bizottság belső piacért felelős biztosa szerint a tervezettel hatékonyabb lesz a versenyszabályozás pénzpiacokon, ez pedig a befektetők érdekes is, hiszen így biztonságosabbá válhat a kereskedés.

Különböző európai baloldali pártok képviselői viszont a Wall Street Journal szerint elégedetlenségüket fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy sok strukturális és származékos pénzügyi termék pontos definiálására nem kerül sor a MiFiD-ben, ami így a későbbiekben még kiegészítésre szorulhat.