Átverte az ügyfeleit a Shell

2014.01.16. 12:23
Nem minden autó fogyasztását csökkentik a Shell által reklámozott termékek, pedig a FuelSave Euro 95 és Diesel üzemanyagokat népszerűsítő kampányban a cég azt ígérte, hogy minden esetben legalább tankonként 1 liternyi megtakarítás érhető el az üzemanyagok használata esetén. 25 milliós bírságot kaptak a GHV-tól.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntése értelmében a Shell Hungary Zrt. megtévesztette a fogyasztókat, amikor a Shell FuelSave Euro 95 és Diesel üzemanyagokat népszerűsítő kampányában azt ígérte, hogy a termékek használatával fogyasztáscsökkentés érhető el, derül ki a GVH közleményéből. Jogsértő magatartásáért a Shellt 25 millió forint bírság megfizetésére kötelezte a versenyhatóság.

A GVH elismerte, hogy komoly kutatások mutatták ki, hogy a Shell FuelSave termékekkel valóban elérhető a fogyasztók egy része számára akár tankonként 1 liternyi üzemanyag megtakarítás, ugyanakkor a fogyasztók egy szintén nem elhanyagolható része nem ért el fogyasztáscsökkenést.

Ez alapján a GVH arra jutott, hogy a Shell megtévesztette a fogyasztókat, amikor 2011 szeptembere és 2012 októbere között egyes reklámjaiban azt állította, hogy a Shell FuelSave Euro 95 és Diesel üzemanyagok használatával akár tankonként 1 liter üzemanyag is megtakarítható, más reklámokban pedig azt, hogy minden autó esetén csökken a fogyasztás az üzemanyag használata esetén.

A döntésnél súlyosbító körülménynek minősült, hogy a jogsértő kereskedelmi gyakorlat a fogyasztók igen széles körét érte el, enyhítő körülménynek számított a Shell Hungary Zrt. jogszabályokban előírtat meghaladó mértékű együttműködése.

A Shell közleménye szerint a cég csalódott a GVH döntése miatt: úgy gondolják, hogy reklámkampányaik teljes mértékben megfeleltek a hatályos jogszabályoknak. A GVH döntés szerintük nem helyes, és nem tükrözi azon tényeket és adatokat, amelyeket az eljárás során benyújtottak. A cég szerint a fogyasztók továbbra is bízhatnak termékeik minőségében: arra hivatkoznak, hogy ezt olyan tesztelési módszereink igazolják, amelyek megfelelnek az iparág normáinak és gyakorlatának.