Mennyivel nőtt a munkahelyek száma?

2014.01.16. 16:11

2013 első három negyedévében átlagosan 27,3 ezer fővel emelkedett a közfoglalkoztatottak száma, külföldön dolgozónak pedig 18,3 ezer fővel többen mondták magukat, írja a portfolio.hu a KSH nemrég publikált munkaerőpiaci összefoglalójára hivatkozva. A portál szerint ha a két számot levonjuk az ebben az időszakban mért 45,2 ezer fős növekedésből, legjobb esetben is csak versenyszféra munkahelyeinek stagnálását, vagy enyhe csökkenését láthatjuk.

Így, bár a teljes éves adatokat még nem ismerjük, úgy tűnik, a foglalkoztatás tavalyi bővülésében oroszlánrésze lehetett az egyre nagyobb számú közmunka programnak és annak, hogy egyre többen mennek külföldre, ami részben szintén javítja a foglalkoztatási adatokat.

A publikált adatok szerint 2013. első három negyedévében 3 millió 912 ezren voltak foglalkoztatottak (a 15-74 éves népességben). Átlagosan 97,5 ezren voltak azok, akik külföldön dolgoznak, de a hazai statisztikában foglalkoztatottnak számítanak, mert rendelkeznek hátrahagyott magyarországi háztartással. Az előző év azonos időszakához képest az így külföldön dolgozók száma 18,3 ezer fővel emelkedett. A közfoglalkoztatottak pedig átlagosan 118,6 ezren voltak ugyanekkor, az év első három negyedévében, 27,3 ezer fővel többen az egy évvel korábbihoz képest.

A három negyedévi összesített adatokból számos más érdekesség is kiderül, például hogy:

  • Inkább a férfiak körében emelkedett a foglalkoztatás az említett időszakban, míg a nők körében csak kisebb mértékben.
  • Életkor szerint a legjobb munkavállalási korban lévők (30-49 évesek) és az 50 felettiek körében nőtt a foglalkoztatás. 
  • A felsőfokú végzettségűek foglalkoztatása nőtt legnagyobb mértékben, ami a külföldön dolgozók nagyobb számát tükrözheti vissza, mivel külföldön különösen a szakmunkások és diplomások (orvosok, mérnökök stb.) lehetnek keresettek.

A munkaerőpiaci folyamatokról bővebben itt írtunk.