Szeged és Nyíregyháza maradék adósságát is átvállalja az állam

2014.01.16. 13:00

A tavalyi mintegy 40 milliárd forintos konszolidáció után Csongrád megye fennmaradó adósságát is rendezi a kormány, a fennmaradó 14 milliárd forintot is átvállalja az állam – jelentette be Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter 2014. január 16-án, Szegeden.

Németh Lászlóné azt mondta, február végéig minden magyar település megszabadul maradék adósságától is, az állam még a télen összesen 420 milliárd forint tartozást rendez. Szeged városának fennmaradó, 14 milliárd forintot kitevő hiteltartozását is konszolidálja a központi költségvetés.

A kormány a magyar gazdaság motorjaként tekint a helyi gazdaságfejlesztésre, az idén kezdődő európai uniós pénzügyi ciklusban e célra fordítja a Magyarországot megillető források 60 százalékát. E törekvéshez illeszkedik a közvetve és közvetlenül 400 munkahelyet teremtő nagyberuházás, az ELI lézeres kutatóközpont felépítése is.

Hende Csaba honvédelmi miniszter szintén csütörtökön jelentette be, hogy Nyíregyháza fennmaradó, mintegy 6,53 milliárd forintosadósságát is átvállalja az állam. A honvédelmi miniszter Nyíregyházán elmondta: tavaly év végén 18,67 milliárd forint volt a nyírségi nagyváros adóssága, amelyből első lépésben mintegy 12,1 milliárd forintot vállalt át az állam a kormány döntése alapján. Ennek folytatása a második lépcsőben a fennmaradó 6,53 milliárd forintos adósságkonszolidáció.