Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

85 ember gazdagabb, mint a világ fele

2014.01.20. 14:15

A világ nyolcvanöt leggazdagabb emberének annyi pénze van, mint a teljes népesség szegényebbik felének, azaz 3,5 milliárd embernek összesen – írja a Time.

„Megdöbbentő, hogy a 21. században a világ népességének fele nem birtokol többet, mint egy nagyon szűk elit, akik olyan kevesen vannak, hogy még egy vasúti kocsiban is kényelmesen elférnének” – mondta Winnie Bynanyima, a kutatást végző Oxfam szegénységkutató szervezet ügyvezetője.

A tanulmány publikálását szándékoltan a davosi Világgazdasági Fórumra időzítették, hogy felhívják a világ kormányainak figyelmét erre az óriási gazdasági egyenlőtlenségre. Az Oxfam a tanulmányban azt javasolja a fejlődő országok vezetőinek: számolják fel a határaikon átívelő adócsalásokat, fektessenek pénzt kórházakba és más közintézményekbe, vezessék be a progresszív adózást, és tegyék minél átláthatóbbá a politikai rendszert, ezzel is csökkentve a korrupciót.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?